Griekenland volksvergadering Salamis

Stemming in Griekenland over bezuinigingen

Of Griekenland gaat bezuinigen of niet moest vandaag blijken door een stemming van het parlement. Het is een cruciale stemming voor de toekomst van het land. Ze gaan bezuinigen. Uit een interview met emeritus Hoogleraar Oude Geschiedenis Fik Meijer blijkt dat in 483 voor Christus ook sprake was van een stemming in de Volksvergadering die de toekomst van de staat Athene bepaalde

De vraag die in 483 voor Christus centraal stond, was wat er moest gebeuren met het geld uit de Zilvermijnen bij Attika. Onder de strategen van de staat Athene heerste er verdeeldheid over de besteding van het geld. Moesten alle Atheners profiteren van het geld óf moest het geld gebruikt worden om een oorlogsvloot te bouwen tegen de oprukkende Perzen? Themistocles hield een vurig betoog in de Volksvergadering waarin hij pleitte voor een uitbreiding van de Atheense oorlogsvloot. De stemming begon en Themistocles trok aan het langste eind. Tussen 490 en 480 werden er jaarlijks een bepaald aantal oorlogsschepen gebouwd. Het resulteerde in een vloot van 200 schepen die de Perzen in 480 wist te verslaan.

Perzen

In de vijfde eeuw stond de politiek van de Grieken in  het teken van de strijd tegen de Perzen en Carthago. De Perzische koning Darius wilde het Griekse schiereiland binnen de Perzische invloedsfeer brengen. Daarnaast wilden ze Athene straffen voor hun hulp aan de Grieken in Klein-Azië bij de Ionische Opstand eind 5e eeuw voor Christus. Het liep echter slecht af voor de Perzen en ze werden verslagen bij Marathon in 490. De strijd toonde aan dat de Grieken zich niet zonder slag of stoot gewonnen wilden geven.

Koning Xerxes

Na een adempauze van tien jaar wilde Koning Xerxes de strijd van zijn inmiddels overleden vader Darius voortzetten en afmaken. Hij ondernam een grootscheepse poging om heel Griekenland te veroveren. In 480 kwamen de Perzen via Thracië Griekenland binnen en boekten aanvankelijk enige successen. Het geëvacueerde Athene werd ingenomen en de Akropolis verwoest. De oprukkende Perzen leken te gaan winnen.

Slag bij Salamis

Het tij keerde echter bij de slag bij Salamis, waarin de Atheense oorlogsvloot essentieel was en een grootschalige overwinning binnenhaalde. De oorlogsvloot bestond uit 200 schepen. Het nieuws soort schip, de trireem, een ramschip dat ook wendbaar was, maakte het verschil in de zeeslag.

Themistocles

De Atheense politicus Themistocles had zijn strategisch inzicht getoond toen hij in voorliggende jaren pleitte voor de opbouw van een sterke vloot, bekostigd met de kosten van de opbrengsten van de zilvermijn van Attika. In het voorjaar na de slag bij Salamis werden de Perzen vernietigend verslagen bij Plataiai. Van de Griekse overwinning profiteerde met name de staat Athene met de vestiging van een Atheense hegemonie in het Egeïsch gebied in het eerste kwart van de 5e eeuw.

Afbeeldingen:

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.