Home » Reportage
John Lennon en Yoko Ono tijdens de Bed-In

John Lennon en Yoko Ono houden een Bed-In in Amsterdam

Van 25 maart tot 31 maart 1969 hielden John Lennon en Yoko Ono een ‘’Bed-In’’ in het Amsterdamse Hiltonhotel. De twee waren kort hiervoor getrouwd en gebruikten de publiciteit rondom hun huwelijk om een pacifistische protestactie te houden. Ze protesteerden hiermee tegen de Vietnamoorlog en hoopten er wereldvrede mee te bevorderen.   

De Bed-In in Amsterdam

John Lennon, bekend van de Beatles, en de Japanse artieste Yoko Ono stapten 20 maart 1969 in het huwelijksbootje. Vaak gaan koppels voor hun huwelijksreis op een rustgevende en romantische vakantie. Lennon en Ono hadden echter een ander idee. Ze bleven een week in bed en nodigden de pers uit om hen elke dag van 9 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds te interviewen. Op de uitnodiging stond ‘’Kom naar John en Yoko’s huwelijksreis: een Bed-In, Amsterdam Hotel’’. 

John Lennon en Yoko Ono

In het boek The Beatles Anthology, omschreef Lennon dat de journalisten hadden verwacht het koppel naakt aan te treffen in het hotel. De twee stonden namelijk naakt op de hoes van hun album Two Virgins uit 1968. Wanneer de pers arriveerde was het koppel echter gekleed in hun pyjama's. De kamer was gevuld met bloemen en op de ramen hingen borden met teksten als ‘’Bed Peace’’ en ‘’Hair Peace’’. De protestactie in bed was een variatie van een ‘’sit-in’’, waar demonstranten weigeren een bepaalde locatie te verlaten voordat hun eisen worden vervuld. 

Onderhandelingen over de Vietnamoorlog

Al zag de actie er wat komisch uit, het stel wilde wel een belangrijke boodschap overbrengen. Richard Nixon was in 1969 president van de Verenigde Staten geworden, na beloofd te hebben een einde te maken aan de Vietnamoorlog. Lennon en Ono vonden echter dat de vredesonderhandelingen over de oorlog niet genoeg opschoten. De onderhandelingen werden in Parijs gehouden door de Verenigde Staten, Zuid- en Noord-Vietnam en de Vietcong. Volgens Lennon waren de onderhandelingen, die al maanden duurden, echter nog nergens gekomen. Hij vond dat hij en zijn vrouw met een week in bed al veel meer hadden bereikt.

Tweede Bed-In

Het stel wilden oorspronkelijk hun tweede Bed-In in New York houden. Lennon mocht alleen niet langer de Amerikaanse grens over na een veroordeling voor het bezit van cannabis. Ze besloten daarom naar de Bahama’s te gaan. Hier protesteerden ze een dag voordat ze vertrokken naar het koelere Montreal. Uiteindelijk hebben de Bed-Ins waarschijnlijk niet veel gedaan voor de vredesonderhandelingen. De oorlog zou pas in 1975 eindigen, maar de boodschap erachter bereikte wel veel mensen. Tijdens de tweede Bed-In schreef Lennon het nummer ’Give Peace a Chance’’, wat een populair lied werd binnen de vredesbeweging tegen de Vietnamoorlog.

Bronnen:

Afbeelding:

  • John Lennon en zijn echtgenote Yoko Ono op huwelijksreis in Amsterdam hielden persconferentie in bed in Hilton Hotel, John Lennon en Yoko Ono: Koch, Eric / Anefo, via Nationaal Archief
  • John Lennon en zijn echtgenote Yoko Ono op huwelijksreis in Amsterdam. John Lennon en Yoko Ono in bed in het Hilton Hotel: Koch, Eric / Anefo, via Nationaal Archief

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!