The Family of Man en World Press Photo
Vandaag opent de jaarlijkse tentoonstelling van World Press Photo in de Oude Kerk in Amsterdam. De eerste wedstrijd met bijbehorende tentoonstelling van World Press Photo werd in 1955 in Amsterdam gehouden. Deze internationale fotografieprijs was bedoeld als tegenhanger van de nationale wedstrijd de Zilveren Camera. De Nederlandse fotojournalisten hoopten dat internationale uitwisseling de fotografie ten goede zou komen. De oprichters van World Press werden daarbij geïnspireerd door de fototentoonstelling The Family of Man.
The Family of Man opende voor het eerst in 1955 in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Deze fototentoonstelling bestond uit 503 foto’s gemaakt door 273 fotografen uit 68 verschillende landen. De expositie was een groot succes en werd over de hele wereld getoond. In totaal bezochten negen miljoen mensen de tentoonstelling in 38 landen. Nederland was een van deze landen. In 1956 was Wij Mensen, zoals de Nederlandse versie heette, te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
The Family of Man
De samensteller van de tentoonstelling was Edward Steichen, fotograaf en sinds 1947 directeur van de fotografie afdeling van het MoMA. The Family of Man had een duidelijke boodschap: de mens is overal ter wereld gelijk. Steichen schreef hierover in de catalogus: “It was conceived as a mirror of the universal elements and emotions in the everydayness of life – as a mirror of the essential oneness of mankind throughout the world”. De foto’s in de tentoonstelling namen bezoekers mee langs alle facetten van het mensenleven: van liefde, bruiloften en geboorte tot verdriet, onrecht en dood. In het hart van de expositie waren grote familieportretten geplaatst. Verderop in de tentoonstelling zag de bezoeker kinderen uit verschillende landen die allemaal dezelfde rondedans maakten. De tekst bij de foto’s was: “…clasp the hands and know the thoughts of men in other lands…”. De boodschap was duidelijk, we zijn allemaal lid van één grote mensenfamilie: The Family of Man.
World Press Photo
De tentoonstelling The Family of Man is nog steeds te zien. Sinds 1994 is de expositie opnieuw ingericht in het plaatsje Clervaux in Luxemburg, het geboorteland van Edward Steichen. De oprichters van World Press Photo waren geïnspireerd door het internationale karakter en de boodschap van The Family of Man. Het internationale aspect is nog steeds een belangrijk onderdeel van World Press Photo, maar zo’n eenduidige boodschap hebben de huidige tentoonstellingen niet. De tentoonstellingen van World Press Photo geven een overzicht van de belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar en tonen fotojournalistiek van hoge kwaliteit.
Foto van het jaar
World Press Photo kent verschillende categorieën, zoals portretten, sport en natuur, maar er wordt ook altijd een foto van het jaar gekozen. De foto van het jaar 2011 is van de Spaanse fotograaf Samuel Aranda. Op de foto is een in boerka gehulde vrouw te zien, Fatima al-Qaws, met is haar armen haar zoon Zayed van 18. Zayed leed aan de gevolgen van traangas nadat hij meedeed aan een straatbetoging in Jemen tegen het regime van president Saleh. Na het incident lag Zayed twee dagen in coma. President Saleh trad uiteindelijk, na aanhoudende protesten, af. De World Press Photo tentoonstelling 2012 is van 20 april tot en met 17 juni te zien in de Oude Kerk in Amsterdam
<strong>Bronnen:</strong>
Eric Sandeen, <em>Picturing an exhibition, The Family of Man and 1950s America </em>(Albuquerque 1995)
Edward Steichen, <em>The Family of Man </em>(New York 1955)