Tsunami in Azië

Op 26 december 2004 vindt een enorme ramp plaats: een zeebeving veroorzaakt een tsunami waarbij minstens 230.000 mensen omkomen.

Eerdere tsunami's

De eerste tsunami waar bewijs van is gevonden vond plaats rond 6000 voor Christus: de zogenaamde Storegga tsunami. De restanten hiervan zijn in Schotland, Noorwegen en op de Shetlandeilanden aangetroffen. Over de afgelopen duizend jaar hebben meerdere zware tsunami’s plaatsgevonden, vooral in risicogebieden zoals rondom Japan, Chili en Californië.

De laatste tsunami die in de Indische Oceaan plaatsvond en van vergelijkbare omvang was als die van 20004, vond plaats rond 1400 na Christus.

Zeebeving

Op 26 december 2004 vond in de buurt van het Indonesische eiland Sumatra een zeebeving (een aardbeving met een epicentrum op de zeebodem) plaats met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. De beving zorgde ervoor dat de zeebodem tientallen meters verschoof, wat resulteerde in een enorme vloedgolf: een tsunami. In eerste instantie leek het net alsof het eb was, het water werd tientallen meters teruggetrokken door de verschuiving van de zeebodem. Veel mensen gingen juist op het strand kijken naar dit fenomeen. Als zij beter geïnformeerd waren over tsunami's, dan hadden deze mensen geweten dat dit juist een voorteken van een enorme vloedgolf was.

De tsunami vernietigde alles wat op zijn pad kwam, en eiste veel levens. Het officiële dodental kwam uit op meer dan 220.000, waardoor deze tsunami gerekend wordt tot de zwaarste ooit. Indonesië werd het zwaarst getroffen, gevolgd door Sri Lanka, India en Thailand. De tsunami trof niet alleen landen in Azië, maar bereikte zelfs de westkust van Afrika, waar onder meer in Somalië en Tanzania slachtoffers vielen.

Nasleep van de tsunami

Na de tsunami moesten de getroffen landen beginnen aan een wederopbouw. De ramp had economische gevolgen voor de gebieden: delen van de infrastructuur waren vernietigd en veel mensen die in de visserij en het toerisme werkten waren werkloos. In veel westerse landen werd een enorm bedrag verzameld om hulp te bieden aan de getroffen gebieden. Een groot deel van het geld kwam nooit op de bestemming aan, maar verdween door corruptie.

 

 

<h3>Bronnen:</h3>
&nbsp;

- geschiedenis.nl, <a title="Moeder aarde schrijft greschiedenis" href="http://www.geschiedenis.nl/index.php?go=home.showBericht&amp;bericht_id=... target="_blank">Moeder aarde schrijft geschiedenis</a>

&nbsp;

- natureasia.com, <a title="Written in the sand" href="http://www.natureasia.com/en/nature/hot-topics/detail/74" target="_blank">Written in the sand</a>

&nbsp;

- natuurwetenschappen.be, <a title="Prehistoriscje tsunami in Schotland" href="http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/archive2005/tsunami" target="_blank">Prehistorische tsunami in Schotland</a>

&nbsp;
<h3>Afbeelding:</h3>
&nbsp;

- Wikicommons, <a title="Train in Sri Lanka" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sri-lanka-train-04jan-2004.jpg" target="_blank">Sri Lanka train </a>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!