Napoleon Bonaparte Interlaken Unspunnenfeest Zwitserland tradities

Unspunnenfeest maakte van Zwitsers weer één

Trending – De Zwitserse stad Interlaken staat op zondag 27 augustus  negen dagen lang in het teken van Zwitserse tradities, muziek en sport. Op die dag vindt na elf jaar het Unspunnenfeest weer plaats. Vanuit alle hoeken en gaten in Zwitserland verzamelen mensen zich en kleden zich massaal in kledendracht. Verschillende koren, jodelaars en volksmuzikanten tillen de ambiance naar grote hoogte. En dat was vanaf de eerste editie hard nodig,want de spanning tussen de Zwitserse inwoners was om te snijden.


De historie van het  festival gaat terug tot het begin van de Negentiende eeuw. In Europa zijn alle landen op hun hoede voor de Napoleontische oorlogen. Zo ook Zwitserland. In 1798 viel de Franse keizer Napoleon Bonaparte (1769-1821) met zijn onklopbare leger het land binnen. Hij stichtte een gecentraliseerde staat: de Helvetische Republiek. De naam stamde af van Helvetians, een Keltische stam uit de Romeinse tijd.


Napoleon in Zwitserland


Hij maakte korte metten met de vrijheden van de inwoners van de hoofdstad Bern en het Berner Oberland, een autonoom kanton. Zo hief hij onder andere de vrije meningsuiting en religieuze vrijheid op. Ook op het gebied van handel en industrie werden de Berners en de  inwoners van Berner Oberland ernstig in hun vrijheid aangetast. Napoleon legde dit vast in zijn nieuwe grondwet.  Er heerste grote onrust tussen de boeren uit het district Berner Oberland en de rijke patriciërs uit Bern. Tijdens het Congres van Wenen in 1815 werd het huidige Zwitserland weer omgezet in een gedecentraliseerde staat waarin de kantons weer zelfbestuur kregen.


Volksfeest voor de verbroedering


De onafhankelijkheid maakte van Zwitserland nog geen eenheid. Om de grimmige sfeer te sussen en de inwoners dichter tot elkaar te brengen, besloot een Patriciër uit Bern in 1805 een feest te organiseren. Vier inwoners van Bern, die wel een goede band onderhielden met het Berner Oberland bedachten het `unspunnen´. De oprichters, kunstschilder Frans Niklaus Konig, historicus Franz Sigmund Wagner, schout Niklaus Friedrich von Mülinen en stadhouder Friedrich Ludwig Thormann, wilden het feest aanvankelijk ieder jaar houden. De volgende editie kwam echter pas in 1808. Het Unspunnenfeest ontwikkelde zich tot een toeristisch trekpleister. De populariteit van dit volksfestival zou twee eeuwen later nog altijd ongekend hoog zijn.


Zwitserland wordt zelfstandige staat


Aan gezelligheid geen gebrek, maar wel aan een goede verhouding tussen de inwoners van Bern en Berner Oberland. In 1813 verklaarde de Helvetische Republiek zich neutraal. De autonome kantons verenigden zich in 1848 in een zelfstandige democratische staat met onder meer een tweedekamersysteem en ze kregen politieke inspraak. De belangrijkste ontwikkeling was dat de lokale culturen gelijk werden gesteld.


Unspunnenfeest laatste honderd jaar


Ondertussen lag het Unspunnenfeest bijna honderd jaar stil. Pas in 1905 werd er een  derde editie gehouden. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog bleven de hotels leeg omdat toeristen uitbleven.  Pas in 1946 kwam de volgende editie. De Zwitserse tradities worden in 2017 nog altijd hoog gehouden. Zo staan onder andere het Zwitsers worstelen en het stoten van de Unspunnen-steen, hét symbool van het festival, op het programma. Het belang van de verbroedering tussen de Zwitsers wordt hiermee nog altijd volop onder de aandacht gebracht.


 


 


Afbeelding:


Jacques-Louis David [Public domain], via Wikimedia Commons


Bronnen


Myszwitzerland.com: het Unspunnenfeest 


Vakantiearena.nl: Zwitserland


Voyagesphotosmanu.com: helvetische republiek 


 


 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt