Urker visserswoning anno 2012

Urk is een voormalig eiland en huidige gemeente in Nederland dat aan de voormalige Zuiderzee ligt. Urk kan worden omschreven als de meest kerkelijke gemeente van Nederland. Het is een zeer hechte en gesloten gemeenschap. Het plaatselijke dialect, het Urkers, is nog buitengewoon vitaal en wijkt veel af van de andere dialecten uit de omgeving. Urk heeft ook zijn eigen volkslied en heeft als enige dorp na de afsluiting van 1932 anno 2014 nog een grote vissersvloot van maar liefst 113 kotters: de Urker vissers verlegden al voor de afsluiting van de Zuiderzee hun werkterrein naar de Noordzee.

Urker Bult

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind je ook een stukje Urk. In authentieke huisjes op de Urker Bult, een gebied in het buitenmuseum ‘wonen’ personages die je graag iets vertellen over hun ervaring met water: ze geven hun visie op het leven als visser in het verleden, heden en toekomst. Het interieur van één van die oude vissershuisje is omgetoverd tot een hedendaags Urker inrichting. Het Urk van 1905 en het Urk van 2014 blijken naast de verschillen zoals het moderne en eigentijdse woongenot, ook veel met elkaar gemeen te hebben. Zo helpt men elkaar in tijden van tegenspoed en bakt en nuttigt men elke zaterdag met de hele straat een visje.

Verbouwing

Bij de verbouwing van het huis bleven de originele bouwdelen zoals de bedsteewand en tegelrestanten wel bewaard en weggewerkt achter een nieuwe voorzetwand. Het resultaat is een echt Urker interieur zoals je dat vandaag de dag in het dorp Urk in overvloed tegenkomt. Het is misschien wel meer Urks dan de ingerichte visserswoningen anno 1905. Dat komt omdat de woning in 2012 is ingericht in samenwerking met de Urker vissersbevolking en het Zuiderzeemuseum alle meubels en accessoires op Urk heeft gekocht.

Het huis aan de Urker bult in het Zuiderzeemuseum, foto André Groeneveld Het huis aan de Urker bult in het Zuiderzeemuseum, foto André Groeneveld

Opnieuw bewoond

De nieuwe, hedendaagse bewoner van het pandje, dat tot 1979 aan Jan Visser-van Keetje behoorde, ontvangt de bezoekers bij binnenkomst: Klaas-Jelle Koffeman, visser en schipper heet hen via een televisiescherm welkom in ‘zijn’ huis. Zittend op de grote bruine bank in de woonkamer kijken bezoekers naar de televisie waarop de documentaire De Kornelis-Jan van de makers van Man Bijt Hond (2009) wordt vertoond. In deze documentaire uit 2009 geeft Koffeman een duidelijk beeld van het ruige leven van een Urker visser tegenwoordig.

Rubrieken: 

Landen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.