Val van John Profumo door zijn verhouding
POLITIEKE AFFAIRE: De Britse minister van Defensie, John Profumo, was getrouwd met een Engelse actrice maar kreeg desondanks in 1961 een affaire met de negentienjarige Christine Keeler. Keeler was een showgirl en tijdens haar affaire met Profumo, had ze ook een relatie met een Russische spion. Dit koste Profumo uiteindelijk zijn politieke carrière.
Toen John Dennis Profumo, Brits minister van defensie, op een mooie zomeravond in juli 1961 een feestje van de invloedrijke politicus Lord Astor bezocht, wist hij niet dat hij daarmee zijn politieke carrière zou verliezen. Profumo was van adellijke Italiaanse afkomst, lid van de Conservatieve partij en getrouwd met de Engelse actrice Valerie Hobson (1917-1998). Maar die avond werd hij door Stephen Ward (1912-1963) voorgesteld aan de mooie, 19-jarige Christine Keeler.
Topless danseres
Christine Keeler was een half jaar eerder weggelopen van huis en kwam als topless showgirl terecht in de Murray’s Cabaret Club in de Londense uitgaanswijk Soho. Daar ontmoette ze Ward, en al gauw woonden de twee bij elkaar. Het zou een 'broer-zus' relatie geweest zijn. Stephen Ward was een gerespecteerde osteopaat en portretschilder. Maar daarnaast had hij nog een bijbaantje: hij koppelde meisjes aan hooggeplaatste mannen. Profumo was onder de indruk van de charmes van Christine en begon een verhouding met haar.
Verhoudingen en spionage
Een geheime verhouding als vooraanstaand politicus is altijd riskant. Maar de verhouding duurde maar een paar weken en de minister was er waarschijnlijk zonder problemen mee weggekomen als er niet een 'kleine' complicatie was bijgekomen. Christine Keeler had, zonder dat Profumo dit wist, namelijk in dezelfde periode ook een verhouding met Yevgeny Ivanov, een marine-attaché van de ambassade van de Sovjet Unie, die ook verdacht werd van spionage. Midden in de Koude Oorlog was dit een regelrechte bedreiging voor de staatsveiligheid. Zoiets kon natuurlijk niet geheim blijven en in augustus kreeg Profumo via MI5 te horen dat hij beter met Keeler kon breken, wat hij op 9 augustus ook deed. Ondertussen had de pers lucht gekregen van de affaire, maar omdat er geen bewijzen waren bleef het bij geruchten. Tot december 1962.
Profumo gaat ten onder
Christine had in september 1962 een relatie gekregen met John Edgecombe (1932-2010), een crimineel en drugdealer. Nadat Edgecombe een mede-minnaar van Christine had aangevallen en zij weigerde hem te helpen, kwam Edgecombe naar de flat van Ward, waar Christine heen was gevlucht, en loste enkele schoten door de deur. Toen hij vervolgens werd gearresteerd begon de bal te rollen. In het onderzoek naar de relaties van Keeler dook de naam Profumo op. De pers smulde ervan en in maart 1963 werd Profumo naar het parlement geroepen om verantwoording af te leggen. Vrijwel op hetzelfde moment dat Profumo in het parlement ontkende, bevestigde Keeler in de pers de relatie.
Afloop
De verklaring van Stephen Ward, die hij aflegde in de hoop niet als pooier vervolgd te worden, deed Profumo de das om. Op 5 juni 1963 gaf hij zijn leugen toe en nam ontslag als minister van defensie. Zijn relatie met Valerie Hobson hield stand en in de rest van zijn leven besteedde hij zijn aandacht aan liefdadigheid. In 1975 kreeg hij hiervoor zelfs een hoge onderscheiding. Met Stephen Ward liep het minder goed af. Hij werd vervolgd wegens het verdienen aan prostitutie en pleegde op 3 augustus 1963, de laatste dag van zijn proces, zelfmoord. Christine Keeler werd voor korte tijd beroemd, maar verdween daarna weer grotendeels in de anonimiteit. Ze schreef diverse boeken over en naar aanleiding van het schandaal.
Afbeelding:
Commons.wikimedia.org: CC BY-SA 3.0