Bedden stonden steeds vaker in aparte slaapkamers

Van prehistorisch matras tot boxspring

Het grote voordeel van leven in de moderne tijd is misschien wel het feit dat we elke nacht kunnen slapen in een comfortabel bed. In de prehistorie bedekten mensen zich met grote bladeren en sliepen ze op een kussen gemaakt van steen. Ook waren er nog geen echte matrassen. Je lag op de grond of op een laag stro. In dit artikel bespreken we de evolutie van het bed.

Het oudste bed is volgens National Geographic 77.000 jaar oud en is ontdekt in KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika. Het bestond uit organisch materiaal afkomstig van plantenresten met bovenop verse bladeren die als zachte topper dienden. De matrassen waren ruim 30 cm dik en ruim 6,5 meter breed en boden plek aan een heel gezin.

Oude Egypte circa 3000 - 1000 voor Christus

Samen met al hun andere uitvindingen en technologieën zijn de Egyptenaren de bedenkers van het verhoogde bed zoals we dat vandaag de dag kennen. Het verhogen van het gedeelte waarop men sliep zorgde ervoor dat de kou, slangen en insecten minder makkelijk tot mensen konden doordringen. Als eenvoudige sterveling sliep je op een bed gemaakt van hout. Was je echter een hooggeplaatst iemand dan mocht je slapen op een bed gemaakt van goud.

Een gouden bed voor een hooggeplaatst iemand

Het oude Rome circa 1000 voor Christus

De welgestelden van het oude Rome sliepen op metalen bedden met geweven matrasbodems die het matras gemaakt van gebonden stro of veren ondersteunde. Wanneer je minder geld te besteden had dan sliep je op een bed gemaakt van hout. Was je echt arm dan had je echt pech, omdat je dan op de grond moest slapen. Arm of rijk, iedereen sliep in die tijd onder een wollen deken. Dat dan weer wel.

Metalen bedden met wollen dekens

Middeleeuwen 5e tot 15e eeuw

In de middeleeuwen was het erg afhankelijk van je sociale positie waar je op of in sliep. Wanneer je rijk was kon je door middel van je bed je status laten zien. Grote imposante bedden met versieringen van goud en juwelen. Tijdens de middeleeuwen groeide het bed uit tot meer dan alleen een simpel bedframe.

Hoe groter het bed, hoe hoger je status

Rennaissance circa 14e tot 17e eeuw

Waar de arme stakkers nog steeds op pallets sliepen of een andere eenvoudige verhoging met hooi als matras lagen de mensen van de middenklasse lekker warm in hun bed op vier poten. Het bed is inmiddels steeds vaker terug te vinden in een aparte slaapkamer die zich meestal op de bovenste verdieping bevond. De slaapkamer is inmiddels ook erg populair geworden voor het ontvangen van gasten.

Bedden stonden steeds vaker in aparte slaapkamers

19e eeuw

Gedurende de 19e eeuw werden slaapkamers en bedden gebruikt zoals we dat tot op de dag van vandaag ook doen. Voornamelijk om heerlijk te slapen en de liefde te bedrijven. Metalen bedden werden steeds populairder en waren een welkome vervanging voor de vaak logge houten bedden met dikke poten en grote hoofd en voeteneinden.

Metalen bedden werden steeds populairder

21e eeuw

Vandaag de dag heb je keuze uit veel verschillende soorten bedden en matrassen. Natuurlijk mogen we de boxspring niet vergeten. Dit paradepaartje van elke slaapkamer biedt een ongekend slaapgenot dankzij de opeenstapeling van hoogwaardige materialen en matrassen. Wil jij ook slapen in het bed van de toekomst? Neem dan eens een kijkje bij de ruime collectie van Dekbed-Discounter.

Ook interessant: 

Partners: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.