Geen afbeelding beschikbaar

Vandaag jarig: Nero, Lucius Verus en Gustave Eiffel

Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn betrokkenheid bij het ontwerpen van het Vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren. Toch kende men hem voor die tijd voornamelijk als ‘de bruggenbouwer’ vanwege de tientallen spoorbruggen die hij had ontworpen. Gustave Eiffel werd geboren op 15 december 1832.

Nero, Lucius Verus en Gustave Eiffel, drie unieke personen met ieder een eigen plaats in de wereldgeschiedenis. Toch hebben ze minstens één ding gemeen: 15 december, hun geboortedag.

Nero (37-69) was een Romeins keizer. Hij werd geboren op 15 december 37 in de Romeinse stad Antium. In het jaar 50 wist zijn moeder Agrippina haar man, keizer Claudius, ervan te overtuigen om Nero te adopteren als zijn eigen zoon. Vier jaar later werd Claudius (waarschijnlijk door Agrippina) vergiftigd en werd Nero uitgeroepen tot de nieuwe keizer van Rome. Aanvankelijk stond hij onder grote invloed van zijn moeder, maar op achttienjarige leeftijd liet hij haar uit het paleis verbannen en regeerde hij grotendeels alleen. Nero wilde graag geliefd zijn onder het gewone volk en gaf daarom veel geld uit aan parades en feesten. In 64 werd een groot deel van Rome door een brand verwoest en maakte Nero van die mogelijkheid gebruik om daar een groot nieuw paleis te laten bouwen: de Domus Aurea (het Gouden Huis). Hierdoor ontstonden er geruchten dat de keizer de brand zelf aan had laten steken, waarop Nero reageerde door de christenen de schuld te geven en hen te laten vervolgen. In 68 kwamen een aantal legioenen in opstand tegen de keizer en besloot de Senaat hem tot vijand van de Republiek te verklaren. Nog voordat hij gearresteerd kon worden, liet Nero zich op 9 juni 68 vermoorden door een van zijn slaven.

Lucius Verus (130-169) was een Romeins keizer. Hij werd geboren op 15 december 130 als de zoon van Aelius, de geadopteerde zoon van keizer Hadrianus. In 161, na de dood van de opvolger van Hadrianus, Antoninus Pius, werd Lucius Verus samen met Marcus Aurelius benoemd tot keizer van het Romeinse Rijk. Vlak daarna trok hij naar het Oosten om slag te leveren tegen de Parthen, terwijl zijn medekeizer Aurelius achterbleef in Rome. Gedurende een vier jaar durende campagne wist Verus de vrede aan de oostgrens te herstellen, en in 166 keerde hij als een held terug in Rome. Vervolgens gaf hij zich over aan allerlei wilde feesten, maar omdat hij ook zijn bestuurlijke taken bleef vervullen kon Aurelius hier niets tegen doen. In 168 brak er een nieuwe oorlog uit tegen de Germaanse stam de Marcomannen. Dit maal trokken zowel Aurelius als Verus naar het slagveld, maar na één jaar keerde alleen Aurelius gezond terug. Verus had tijdens de campagne een ziekte opgelopen en overleed in 169, mogelijk aan de gevolgen van de pokken.

Gustave Eiffel (1832-1923) was een Frans ingenieur. Hij werd geboren op 15 december 1832 in de stad Dijon. Aanvankelijk volgde Eiffel in Parijs een verfstudie, maar later schakelde hij over op een specialisatie in metaal. Na zijn afstuderen in 1855 maakte hij al snel naam voor zichzelf met enkele ontwerpen voor een Franse spoorwegmaatschappij, waaronder de brug ‘Passerelle Eiffel’ bij Bordeaux. Niet veel later richtte hij zijn eigen adviesbureau op en raakte hij onder meer betrokken bij de bouw van het Vrijheidsbeeld, waarvan hij de metaalstructuur van de binnenkant ontwierp. Eiffel’s carrière bereikte een hoogtepunt in 1887, toen hij opdracht kreeg de entree voor de Wereldtentoonstelling van 1889 te ontwerpen. Het resultaat, de Eiffel toren, is vandaag de dag het meest bezochte betaalde monument ter wereld. De rest van zijn leven bleef de ontwerper bezig met het bedenken van nieuwe toepassingsmogelijkheden van zijn toren. Eiffel overleed 27 december 1923 op 91-jarige leeftijd.

Personen: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.