Geen afbeelding beschikbaar

Verdeling van de Spaanse Nederlanden

Spaanse Nederlanden 1635 – Al bijna zeventig jaar vechten de Nederlandse opstandelingen tegen de Spaanse overheersing. De noordelijke provincies zijn geheel bevrijd, maar de zuidelijke gewesten staan nog steeds onder Spaans bestuur. Op 8 februari 1635 sluit de Republiek der Verenigde Nederlanden daarom een verdrag met Frankrijk om de Spaanse Nederlanden te veroveren.

De Zeven Provinciën van Nederland scheidden zich officieel af van de Spaanse kroon met de Acte van Verlatinghe op 26 juli 1581. De katholieke gewesten van de Zuidelijke Nederlanden, die ook deels nog onder Spaans bestuur stonden, sloten zich echter niet aan bij deze onafhankelijkheidsverklaring. Hierdoor ontstond een scheiding tussen de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden die de gehele Tachtigjarige oorlog stand zou houden.

Samen de Zuidelijke Nederlanden veroveren

Gedurende de Nederlandse Opstand raakte Spanje ook vaak verwikkeld in oorlogen met andere Europese landen. Zo besloot de Franse kardinaal Richelieu in 1635 de Spaanse Zuidelijke Nederlanden binnen te vallen, omdat hij de omsingeling van Frankrijk door het Spaanse Rijk als een bedreiging zag. Op 8 februari 1635 sloot diezelfde Richelieu vervolgens een verdrag met de Nederlandse prins Frederik Hendrik van Oranje, waarin zij afspraken dat Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden samen de Zuidelijke Nederlanden zouden verdelen. Veel kwam er echter niet terecht van de Nederlandse beloftes, want na ruim zeventig jaar oorlog tegen Spanje was men toe aan vrede. Behalve het succesvolle beleg van Breda (21 juli - 11 oktober 1637) wist Frederik Hendrik verder geen nieuw territorium meer te veroveren.

Vrede van de Pyreneeën

Slechts vijf jaar na het sluiten van het verdrag met Frankrijk begonnen vervolgens de eerste vredesonderhandelingen, en op 15 mei 1648 sloten de Nederlandse gewesten vrede met Spanje. Frankrijk besloot zich hier echter niets van aan te trekken en zette de oorlog voort. Pas op 7 november 1659 kwam er een einde aan de Spaans-Franse oorlog met de vrede van de Pyreneeën, waarbij Spanje alsnog delen van de Zuidelijke Nederlanden moest afstaan aan Frankrijk.

Rubrieken: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt