Graf Toetanchamon

‘Verf tombe Toetankhamon was nauwelijks droog’

Onderzoek van schimmelresten suggereert dat de verf op de muren van het graf van de Egyptische farao Toetankhamon (1341-1323 v Chr.) nog niet helemaal droog was toen de tombe werd gesloten. Dat wijst er op dat de inrichting van het graf snel en onverwacht moest gebeuren, aldus de onderzoeker Ralph Mitchell.

Dit gegeven past helemaal in de huidige theorie over de dood en begrafenis van Toetankhamon Al na de eerste onderzoeken van de mummie, die in 1922 werd ontdekt, bleek dat de koning jong gestorven moest zijn. Een theorie die werd bevestigd door recent onderzoek in 2005 en 2009. Toetankhamon was 19 toen hij stierf. Over de oorzaak van zijn dood is voortdurend gespeculeerd. Sommige onderzoekers dachten aan moord, anderen aan een ongeluk. Op basis van het CT scanonderzoek in 2009 denkt men nu dat de farao is overleden aan de gevolgen van een knieontsteking in combinatie met malaria of een bloedziekte.

Haastklus

Dat de inrichting van het graf en de begrafenis een 'haastklus' was is minder vreemd dan je op het eerste gezicht zou denken. Egyptische koningen begonnen al vroeg in hun regering aan de bouw van hun tombe, en gingen daar vaak tot hun dood mee door. De tombe van Ramses II bijvoorbeeld (1303-1213 v Chr.) is in de loop van zijn lange leven diverse keren uitgebreid. Maar Toetankhamon was slechts 10 jaar aan het bewind toen hij overleed. Hij had nauwelijks de tijd om een graf te laten maken.

Klein en bescheiden

Het beroemde graf van Toetankhamon is dan ook vrij klein en bescheiden voor een farao. Het vermoeden bestaat dat de tombe in eerste instantie bestemd was voor iemand anders. Dat het uiteindelijk toch zo beroemd geworden is komt omdat dit het enige Egyptische koningsgraf is dat ongeschonden werd gevonden. Juist omdat het klein was, is het aan de aandacht van grafrovers ontsnapt. Het graf moet na de dood van de farao in allerijl zijn aangepast aan de statuur van een farao, in de ogen van de Egyptenaren een god op aarde.

Bronnen:

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt