Vrede van Gent oorlog van 1812

Vrede van Gent

Op 18 juni 1812 verklaarde de Amerikaanse president James Madison de oorlog aan Groot-Brittannië. Aanvankelijk leek de oorlog goed te verlopen voor de Amerikanen, maar in 1814 veroverden de Britten Washington en staken zij het Witte Huis in brand. Na twee jaar vechten maakte de Vrede van Gent, op 24 december 1814, een einde aan de oorlog.

Chesapeake Incident

Aan het begin van de 19e eeuw werd Europa verscheurd door de Napoleontische oorlogen. In 1806 voerde Napoleon het continentaal stelsel in, waarmee hij het Europese vasteland verbood te handelen met het Verenigde Koninkrijk. Als reactie blokkeerden de Britten alle Franse handel met de rest van de wereld. Tevens eigenden zij zich het recht toe om neutrale schepen te controleren op de aanwezigheid van Britse deserteurs. Dit leidde in 1807 tot het ‘Chesapeake Incident’, waarbij het Britse schip de Leopard de Amerikaanse USS Chesapeake aanviel en tot overgave dwong.  De Britse politiek leidde tot veel ontevredenheid onder de Amerikanen, die het beschouwden als een inbreuk op het neutraliteitsbeginsel.

The Star-Spangled Banner

Op 18 juni 1812, na jaren van diplomatieke spanningen, verklaarde president James Madison de oorlog aan Groot-Brittannië. Het Amerikaanse leger organiseerde vervolgens twee grote expedities naar Brits Canada, maar beiden mislukten. De Amerikanen slaagden er op 17 april 1813 nog wel in om het Britse bestuurscentrum York (het huidige Toronto) te plunderen, maar de Britten sloegen terug door in 1814 Washington te veroveren en het Witte Huis is brand te steken. Na de vernietiging van Washington trok het Britse leger vervolgens naar Baltimore, maar daar stuitten zij op hevige weerstand van de Amerikanen. De dichter Francis Scott Key beschreef de verdediging van Baltimore in het gedicht ‘The Defense of Fort McHenry’, wat later de tekst werd van het Amerikaanse volkslied ‘The Star-Spangled Banner’.

Grootste veldslag vond ná Vrede van Gent plaats

Eind 1814 was Napoleon verslagen en trokken de Britten hun handelsbeperkingen weer in. Met het wegvallen van de reden voor de oorlog, en het feit dat er niemand echt aan de winnende hand leek, lag het ook voor de hand dat de strijd tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië beëindigd zou worden. Op 24 december 1814 tekenden beide landen de Vrede van Gent en kwam de oorlog officieel ten einde. Het nieuws kwam echter pas enkele weken later aan in Amerika, waardoor de grootste veldslag van de oorlog, de strijd om New Orleans, nog plaatsvond nadat de vrede al lang was gesloten.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.