Hitler in de gevangenis in Landsberg

Vrijlating van Adolf Hitler

München 1924 – Op 1 april 1924 wordt Adolf Hitler voor de Bierkellerputsch veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf vanwege hoogverraad. Tijdens zijn opsluiting maakt hij gebruik van de publieke belangstelling om zijn politieke ideeën te formuleren en verder te verspreiden. Na zijn vrijlating op 20 december 1924 besloot Hitler om zich voortaan te richten op de politiek.

De Bierkellerputsch

In de nacht van 8 november 1923 probeerde Hitler met zijn Bierkellerputsch de macht in Duitsland te grijpen en de Weimarrepubliek omver te werpen. De staatsgreep faalde en na een vuurgevecht werd Hitler gearresteerd door de politie. Niet veel later moest hij voor de rechtbank in München verschijnen, waar hij terecht stond voor hoogverraad. Hitler slaagde erin om zijn rechtszaak om te vormen tot een showproces, waarbij hij onder grote belangstelling van de media bekend maakte inderdaad schuldig te zijn, maar alleen gehandeld te hebben in het belang van het volk.

Bierkellerputsch

Lichte straf voor Hitler

Door de sympathie van het volk voor Adolf Hitler durfde de regering van de Weimar republiek geen druk uit te oefenen op de rechter voor een zware straf. Uiteindelijk werd hij door de milde rechtbank dan ook veroordeeld tot slechts vijf jaar Festungshaft, een gevangenisstraf waarbij de veroordeelde een relatief comfortabele cel kreeg en veel vrijheid genoot. Hitler maakte van zijn opsluiting gebruik om zijn ideeën verder te formuleren en te verspreiden. Naast het schrijven van zijn politieke traktaat Mein Kampf communiceerde Hitler vanuit de gevangenis ook regelmatig met de pers, waardoor zijn uitspraken regelmatig in de kranten verschenen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Vrijlating van Adolf Hitler

Op 20 december 1924, na in totaal slechts acht maanden van zijn vijfjarige straf uitgezeten te hebben, werd Hitler weer vrijgelaten. Door de putsch en zijn gevangenisstraf was Hitler inmiddels in heel Duitsland bekend. Ondanks dat de staatsgreep mislukt was had zijn nazi-partij nu dus wel een nieuw landelijk platform om hun ideeën te propaganderen. Hitler liet daarom zijn idee voor een gewelddadige revolutie varen en richtte zich voortaan op een machtsgreep via de politiek.

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Adolf Hitler

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.