De Duitse dictator Adolf Hitler stond bekend om zijn grote interesse voor kunst. Hij maakte vele schilderijen.

Adolf Hitler en zijn passie voor kunst

Trending – In november 2017 werd bekend dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) van een anonieme vrouw een schilderij ontving  dat geschilderd is door Adolf Hitler (1889-1945). De Duitse dictator ontwikkelde al op jonge leeftijd een passie voor kunst, maar hij werd geen succesvol kunstenaar. Op welke manieren hield Hitler zich met kunstvormen bezig?

De werken van Hitler bestonden voornamelijk uit landschapsschilderingen en schilderingen van gebouwen. Het is niet precies bekend hoeveel werken Hitler maakte. De meeste werken van de dictator zijn tegenwoordig wereldwijd privébezit.

Hitler en zijn jongensdroom

Het is al lange tijd bekend dat Hitler een artistieke ambitie had. Op achttienjarige leeftijd vertrok hij naar Wenen, waar hij zijn jongensdroom hoopte te verwezenlijken. Hij schreef zich in 1907 in bij de Academie van beeldende kunsten. Hij leverde een paar werken in, zoals de landschapsschilderijen "Wenen" uit 1912 en het schilderij "Burcht." Omdat Hitler nog geen achttien was, werd hij afgewezen.

Hitler werd twee keer afgewezen

In 1908 probeerde Hitler het nog een keer, maar hij werd opnieuw afgewezen. Een grote teleurstelling voor Hitler. Ook kon hij een uitnodiging voor het toelatingsexamen op zijn buik schrijven. Hitler beweerde dat hij de afwijzing te horen kreeg van een Joodse professor. Of zijn wrok tegen Joden hier vandaan kwam, is onbekend. Sommige historici geloven hier in. kunstdeskundigen maakten uit zijn werken op dat hij een gebrek aan talent had, waardoor hij terecht niet toe werd gelaten tot de kunstacademie. Na de afwijzingen vertrok hij naar München. Hij liet zijn artistieke ambitie nog niet helemaal varen, want vlak voor de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) verkocht hij aan toeristen beschilderde ansichtkaarten. Hij kon hier echter niet van rondkomen, waarna hij in de daklozenopvang belandde.

Hitlers waardering voor andere kunstenaars

Hitler kon naast schilderkunst ook de composities van de Duitse componist Richard Wagner (1813-1883) waarderen. Naar eigen zeggen was hij al vanaf zijn twaalfde een bewonderaar van zijn muziek. Sommige wetenschappers betitelden het werk van Wagner als antisemitisch. Zij vonden het daarom niet verwonderlijk dat zijn composities Hitler aanspraken. Wagner overleed in 1883, maar Hitler onderhield na zijn dood nauw contact met de familie van de componist en hij kwam regelmatig bij de familie over de vloer. Hij werd door de kleinkinderen van Wagner zelfs als een vaderfiguur beschouwd. Hitlers favoriete kunstenaar was echter de Duitser Arnold Böcklin (1827-1901), waarvan hij het schilderij "die Toteninsel" (het dodeneiland) als zijn favoriete kunstwerk beschouwde.

Hitler en zijn dictatoriale omgang met kunst

Na de Eerste Wereldoorlog hield Hitler zich op een autoritaire manier met kunst bezig. Al snel nadat Hitler in 1933 tot rijkskanselier werd benoemd, liet de Duitse dictator werken van progressieve kunstenaars uit musea verdwijnen. In datzelfde jaar werd door Joseph Goebbels de Reichskulturkammer opgericht. Dit instituut verbood de openbaarheid van het werk van kunstenaars die niet ingeschreven waren bij de Reichskulturkammer en verbood ook werk dat niet bestemd was voor het Duitse ras. Deze "entartete kunst'" werd in exposities door de nazi’s onderuitgehaald.

Kunstwerken Hitler onder de hamer

Na de dood van Hitler in 1945, kwamen er regelmatig schilderijen van Hitler onder de hamer. Zo werden in 2010 door het een Brits veilinghuis zestien aquarellen van zijn hand geveild. De kunstwerken, geschilderd in 1910, brachten in totaal 120.000 euro op. In 2015 werd een aantal schilderijen voor 391.000 euro verkocht. In 2016 verdiende een veilinghuis in Neurenberg in totaal 40.000 euro toen er zestien schilderijen van de dictator werden geveild. 

Leestip:

Ontmoetingen in de onderwereld – Dagboeknotities van een burger over Kaiser Wilhelm II, Hitler en Mussolini
Auteur: Ranuccio Bianchi Bandinelli
Vert. en inl.: Asker Pelgrom
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087047344
Winkelprijs: €15,–

BESTEL ONTMOETINGEN IN DE ONDERWERELD

Afbeelding:

See page for author [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt