Erasmus dwarsdenker winnaar libris geschiedenis prijs

Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2021: Erasmus

In 2021 ontving Sandra Langereis voor haar boek Erasmus: dwarsdenker. Een biografie de Libris Geschiedenis Prijs. Haar boek werd daarmee uitgeroepen tot het beste historische boek van het jaar. Het werd verkozen boven vier andere boeken uit de shortlist van nominaties.

De jury, bestaande uit historici, auteurs en redacteurs met uiteenlopende specialisaties, beschreef het boek als "Een uitzonderlijk boek waardoor je de historische figuur Erasmus als mens leert kennen, met zijn goede én zijn slechte eigenschappen." In haar dankwoord verklaarde Langereis vooral blij te zijn voor de schrijver en humanist Erasmus (1466-1536) zelf: "Hij verdient deze aandacht, want wij kennen hem eigenlijk niet in Nederland. Erasmus hield zich met onderwerpen bezig die ook nu actueel zijn." In de biografie beschrijft Langereis het levensverhaal van Erasmus, waarvan een groot deel tot nu toe onbelicht was gebleven. Door het bestuderen van zijn uitgebreide briefwisselingen en enorme literaire erfenis weet Langereis een nieuw, scherp en menselijk beeld te scheppen van de humanist.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar geschreven is en op gedegen historisch onderzoek stoelt. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Trouw en VPRO en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Bronnen:

Ook interessant: 

Personen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.