Geen afbeelding beschikbaar

Zeemansgraven door de eeuwen heen

Neil Armstrong, de eerste man op de maan, zal begraven worden op zee. Dit is gebruikelijk bij overleden marineveteranen. Armstrong was voordat hij werd opgenomen in het ruimteprogramma van NASA marinepiloot in de Korea Oorlog (1950-1953). Begrafenissen op zee vinden al lang plaats als een manier om afscheid te nemen van de doden.

Begrafenissen op zee vinden waarschijnlijk al plaats sinds mensen reizen op zee ondernemen. De noodzaak om mensen op zee te begraven kwam voort uit de lange duur van veel reizen, die te lang waren om ontbinding van stoffelijke overschotten te voorkomen.

Overledenen werden vroeger vaak in een doek genaaid, die dan verzwaard met stenen of lood overboord werden gezet. Loden kisten werden soms ook gebruikt, zoals bij de begrafenis ter zee van de Engelse zeeheld Sir Francis Drake in 1596. Na de Tweede Wereldoorlog raakte dit gebruik meer in zwang en werd er vaak gebruik gemaakt van verzwaarde doodskisten.

Het tijdstip en de plaats van de begrafenis van de op 25 augustus overleden astronaut zijn nog niet bekend gemaakt. Er wordt op 13 september een publieke herdenkingsdienst voor Armstrong gehouden, die live uitgezonden zal worden op het televisiekanaal en de website van NASA.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.