Jazz geschiedenis

Jazzdag

"Als je moet vragen wat jazz is, zul je het nooit weten!", sprak de bekende muzikant Louis Armstrong, die leefde van 1901 tot 1971, ooit. De Boogie-woogie, ragtime en de Big Bands, de verschillende varianten komen vandaag terug op Jazzdag. De muziekstroming ontstond bij de slaven op de katoenplantages in het Zuiden van de Verenigde Staten.

Toen Afrikaanse slaven van uit Afrika naar de Amerikaanse kust werden gevoerd, namen ze hun muziek mee. De slaven maakten een stop in eilanden als Haïti en de Dominicaanse Republiek en werden vervolgens naar onder andere New Orleans gebracht om te werken op de katoenplantages. De muzikale erfenis bleef belangrijk in het culturele leven van de slaven. Ze ontwikkelden daar een zangstijl, de Blues. De slaven maakten muziek met elkaar of alleen, met of zonder muziekinstrumenten  Het was een manier om even niet te denken aan het harde leven op de plantages.

Jazz 'symptoom van eigen cultuur'

In 1863 werd in Amerika de slavernij afgeschaft, waarna een groot deel van de zwarte bevolking wegtrok van de plantages, naar de steden. Door de grote import van goedkope arbeidskrachten in de steden, was er niet genoeg werk voor iedereen. Veel werkloze, donkere mensen gingen bedelen of straatmuziek maken. De plaatsen in de stad waar de donkere mensen muziek maakten kregen de bijnaam 'Congo Square'. Jazz werd gezien als een symptoom van de eigen cultuur. Het ontstond in de achterstandswijken van de stad en werd veel gespeeld in bijvoorbeeld bordelen. Het was een groot succes en al snel werden de muzikanten gevraagd om op te komen treden in cafés. De combinatie van de werklieden op de katoenvelden, de blues van de stad en het platteland en de shows in New Orleans hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de muziekstroming.

Uitwisseling van Europese en Afrikaanse muziek

Doordat de van oorsprong Afrikaanse muziek en de danstradities werden blootgesteld aan het publiek vond er een wederzijdse uitwisseling van muziekstromen plaats met de Europese muziektraditie. De muziek sloeg rond 1917 ook over naar andere steden. In Chicago werd een stijl ontwikkeld waarin naast improvisatie van muziek ook plaats was om te soleren. Verschillende stijlen kwamen voort uit de beginvariant: Ragtime, de Boogie-Woogie en de Big Band. Één van de bekendste jazz-artiesten is Louis Armstrong.

Afbeelding:

Onderwerpen: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.