Geen afbeelding beschikbaar

Walen vieren Belgische onafhankelijkheid

“Wij willen Willem weg, wilde Willem wijzer worden, willen wij Willem weer”. Samen met andere opstandelingen trokken de Walen in 1830 ten strijde tegen de Nederlandse Koning Willem I. Culturele verschillen, economische belangen en de taalkwestie speelden een rol in de opstand van de Belgen. Elke derde zondag van september herdenken de Walen hun bijdrage tijdens het Feest van het Waalse Gewest.

Op het Congres van Wenen in 1815 werd beslist dat Frankrijk de Zuidelijke Nederlanden, waaronder België, af zou staan aan Nederland. Al snel ontstond er in het zuiden echter ontevredenheid over deze unie. Met zijn autoritaire en conservatieve regeerstijl wist de Nederlandse koning Willem I al snel een groot deel van zijn nieuwe onderdanen van zich te vervreemden. De zuidelijke liberalen eisten meer inspraak, de katholieken wilden vrijheid van onderwijs en de Franstalige bevolking was het niet eens met de invoering van het Nederlands als de enige officiële taal.

Op 25 augustus 1830 kwam de burgerij van Brussel in opstand tegen het regime van Willem I. Het duurde niet lang voordat ook Waalse vrijwilligers hun steun verleenden aan de revolutie. Ze trokken naar Brussel om te dienen in het vrijheidsleger en om te vechten tegen de soldaten van Willem I. Samen met de andere opstandelingen verjoegen ze de Nederlandse troepen uit het zuiden en op 4 oktober 1830 riep het Voorlopig Bewind de onafhankelijk uit. In 1839, met het verdrag van Londen, werd de Belgische onafhankelijk officieel erkend door Nederland.

Na het succes van de Belgische secessie speelden de tegenstellingen tussen de verschillende groepen opstandelingen op. De liberalen en de katholieken konden het niet eens worden over de vrijheid van het onderwijs en de rol van de kerk in de samenleving. Daarnaast wilde de Belgische regering voortaan het Frans invoeren als enige officiële taal, wat weer tot weerstand leidde onder de Vlamingen. In de 20ste eeuw werden de verschillen alleen nog maar groter. Vlaanderen beleefde een periode van economische groei, terwijl Wallonië sterk stagneerde. De economische ongelijkheid zorgde uiteindelijk ook voor grote politieke verschillen tussen het liberale noorden en het socialistische zuiden.

Vandaag de dag ziet de toekomst van België er dan ook allesbehalve positief uit. Vanwege een politieke patstelling zit het land inmiddels al 15 maanden zonder regering en in het noorden van België gaan steeds meer stemmen op voor een onafhankelijk Vlaanderen. Dit alles zal de Walen er echter vandaag niet van weerhouden om hun rol in de Belgische onafhankelijkheidsstrijd te vieren met het Feest van het Waalse Gewest.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.