Caresse Crosby (1892-1970)
Mary Phelps Jacob leidde een flamboyant leven. Haar familie had weinig fortuin gemaakt, maar ze verkeerde altijd in welgestelde kringen. In 1910 legde ze de basis voor de moderne beha; met twee stukjes doek en een lint maakte ze de zogenaamde 'rugloze brassière'.
Op 12 februari 1914 kreeg ze een patent voor haar ontwerp. Het lukte haar niet haar uitvinding succesvol in de winkels te krijgen. Ze verkocht het patent op aanraden van een jonge vriend voor drieduizend dollar. Toen de nieuwe eigenaren al miljoenen verdiend hadden, vernam ze dat haar raadsman getrouwd was met de dochter van een van de eigenaren.
Op aandringen van haar tweede man Harry Crosby veranderde Mary haar voornaam. De twee leidden een turbulent leven met een open huwelijk en veel liefdesaffaires in Parijs. Ze sloten zich daar aan bij de zogenaamde ‘lost generation’ van Amerikaanse expats en begonnen een uitgeverij die de debuten van onder meer James Joyce en Ezra Pound uitgaf.
Nadat haar man zelfmoord had gepleegd, keerde Caresse in 1936 terug naar Amerika. Daar begon ze een langdurige liefdesrelatie met de zwarte acteur-bokser Canada Lee, ondanks de dreiging van rassenvermengingswetten. Ze hertrouwde met een ander, schreef pornografie voor Henry Miller, opende een kunstgalerie in de stad Washington en leefde het leven van een echte socialite.
Na de Tweede Wereldoorlog kocht ze een kasteel uit de vijftiende eeuw ten noorden van Rome, dat een kunstenaarskolonie werd. Ze verdeelde haar tijd over haar huizen en feestte in Virginia, Washington, New York en Rome tot ze in Italië overleed aan de complicaties van een hartoperatie.
Caresse Crosby staat op maandag 12 februari in de 'Vrouwen in de geschiedenis scheurkalender 2024' van Uitgeverij Omniboek.
Neem nu een abonnement op Geschiedenis Magazine, dan krijg je deze kalender bij je abonnement cadeau!