Geen afbeelding beschikbaar

10 januari jarig: Margaretha van Oostenrijk, Lodewijk van Nassau en Jan Henrik Eekhout

Ze trouwt tweemaal, en beide haar echtgenotes overlijden jong. Haar kind wordt doodgeboren. Het geluk zat niet mee. Als landvoogdes regeert ze over de Nederlanden. Margaretha van Oostenrijk werd geboren op 10 januari 1480.

Een Oostenrijkse landvoogdes, een Nederlandse opstandeling en een Nederlandse schrijver. Veel hebben Margaretha van Oostenrijk, Lodewijk van Nassau en Jan Henrik Eekhout op het eerste gezicht niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 10 januari, hun geboortedag. 

Margaretha van Oostenrijk (1480-1530) werd geboren op 10 januari 1480 in Brussel. Ze was de enige dochter van keizer Maximiliaan I van Oostenrijk. Al op twee jarige leeftijd was ze verloofd  met de Franse troonopvolger Karel VIII. Ze groeide op aan het Franse hof. Karel VIII koos in 1491 echter voor een andere vrouw en stuurde Margaretha terug naar Maximiliaan I. Zonder vooruitzicht op een huwelijk reisde Margaretha naar Spanje. Hier trouwde ze met Johan van Castilië. Vijf maanden na het huwelijk overleed Johan en korte tijd later beviel Margaretha van een doodgeboren dochter. In 1501 huwde ze met hertog Filibert II van Savoye, maar ook hij overleed snel en drie jaar na het huwelijk was ze weer alleen. Margaretha keerde terug naar de Nederlanden waar ze op 18 maart 1507 de landvoogdij kreeg toegewezen door haar vader. Ze regeerde vanuit Mechelen en haar regeerperiode kenmerkte  zich door relatieve rust en welvaart, hoewel er executies plaats vonden van protestanten. Op 31 november 1530 overleed Margaretha aan de gevolgen van een slepende beenkwaal.

Lodewijk van Nassau (1538-1574) werd geboren op 10 januari 1538 in Dillenburg. Hij was de broer van Willem van Oranje. Als secretaris deed Lodewijk dienst voor Willem en hij voerde ook onderhandelingen in Dresden met Maurits van Saksen over het huwelijk tussen Willem en Anna van Saksen. In tegenstelling tot zijn broer was Lodewijk een overtuigd calvinist. Voor het uitbreken van de Nederlandse opstand hielp Lodewijk mee bij het opstellen van het Smeekschrift der Edelen, waarin opgeroepen werd om een minder streng regime te voeren in de Nederlanden. De oproep kreeg geen gehoor. Tijdens de opstand voerde Lodewijk de troepen van Willem van Oranje aan bij de Slag bij Heiligerlee (1568). Zijn laatste veldslag is de Slag op de Mookerheide (1574). Op 14 april 1574 sneuvelt Lodewijk van Nassau.

Jan Henrik Eekhout (1900-1978) werd geboren op 10 januari 1900. Hij was een protestantse christen en werkte mee aan Opwaartsche Wegen, een literair protestants tijdschrift. Jan Eekhout publiceerde in de jaren dertig veel gedichten en enkele romans. Hij raakt diep beïnvloed door het nationaalsocialisme dat in die tijd opkwam. In 1939 werd hij dan ook lid van de NSB en schreef hij volks proza, waarin hij het Nederlandse vaderland verheerlijkte. Terwijl Nederland door de Duitsers bezet was, ontving Eekhout in 1942 de Meesterschapsprijs van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten. Zijn laatste publicatie in oorlogstijd werd geplaatst in het blad Storm, het weekblad van de Nederlandse SS. Na de bevrijding in 1945 stond Eekhout terecht voor zijn collaboratie met de Duisters. Het tribunaal legt hem een gevangenisstraf van twee jaar op. In de jaren vijftig en zestig verschenen er weer romans van hem en probeerde hij zich te rehabiliteren. Jan Eekhout stierf op 6 maart 1978.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!