Geen afbeelding beschikbaar

11 maart jarig: Marius Petipa

Al dansende zweefde Marius Petipa op jonge leeftijd over het podium in Brussel. Naast een succesvolle balletdanser, bleek hij ook een geniale choreograaf. Tijdens zijn verblijft in Sint-Petersburg maakte hij grote meesterwerken, waarvan Het Zwanenmeer misschien wel het meest beroemd is geworden. Zowel de Tsaren als de Russische adel bezochten graag zijn voorstellingen. Marius Petipa werd geboren op 11 maart 1822 in Marseille.

Hij kwam uit een dansers familie, want zowel zijn vader, broers als zussen waren professioneel danser. Zelf debuteerde Marius al op 9-jarige leeftijd. Hij had goede contacten met goede dansleraren en zijn vader had een eigen dansconservatorium in Brussel opgericht. Marius nam les van de beroemde Auguste Vestris, ‘De god van de Dans’.

Vervolgens kreeg hij de leiding over een balletgroep in Bordeaux en begon hij te werken als choreograaf. Vanuit Bordeaux reisde hij af en toe naar Spanje en kwam daar in contact met volksdansers. Het inspireerde hem voor zijn eigen choreografische ballet stukken. In 1847 vertrok Marius Petipa voor enkele weken naar Sint Petersburg als gastdanser. Het bleek een enkele reis; hij bleef voorgoed wonen in Rusland. Wel reisde hij nog heen- en weer tussen Rusland en Frankrijk.

Zijn eerste succes was De dochter van de Pharao. Het betrof grote massascènes, die in de smaak vielen bij het Russische publiek. Hierna maakte hij nog vele malen populaire stukken, zoals: La Bayadère (1876), De Schone Slaapster (1889), De Notenkraker (1891) en Het Zwanenmeer (1895). De Tsaren van Rusland waren zeer geamuseerd door zijn werk.

Zijn succes bij het Keizerlijke Theater kwam echter in 1903 ten einde. De balletvoorstelling De Magische Spiegel bleek een grote flop. Hij trok zich hierna terug als choreograaf en werd geweerd uit het theater. In zijn memoires spreekt een ongelukkige man. Marius Petipa overleed in 1910 in Oekraïne, op de hoge leeftijd van 92 jaar. Tegenwoordig wordt hij wel beschouwd als de vader van het Russische ballet. Ook wordt hij gezien als een pionier van de mannelijke danser in het ballet.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!