Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Mali

In Mali hebben militairen gisteren het presidentieel paleis in de hoofdstad Bamako bestormd en de macht overgenomen. Ze beschuldigen president Traoré ervan veel te weinig gedaan te hebben om de rebellen in het noorden van het land te bestrijden. Mali kent een rijke geschiedenis, maar het land wordt sinds haar onafhankelijkheid in 1960 vooral geplaagd door vele staatsgrepen.

De oudste bronnen over de politieke geschiedenis van Mali gaan terug tot de 5e eeuw, toen het land deel uitmaakte van het koninkrijk Ghana. Met name tussen de 8e en de 10e eeuw beleefde dit koninkrijk een gouden periode en bloeide het uit tot een machtig handelsrijk. Na een invasie van de islamitische Almoraviden uit Marokko ging het koninkrijk Ghana in 1078 echter ten onder.

Mali en Songhai

Vanaf de 14e eeuw kwam er een nieuwe lokale macht op, het koninkrijk Mali. Met name de steden Djenné en Timboektoe groeiden binnen dit rijk uit tot belangrijke centra voor de handel en voor de islamitische wetenschap. Vanaf het einde van de 15e eeuw ging het koninkrijk Mali echter steeds verder op in het rijk van de Songhai, één van de grootste islamitische rijken in de geschiedenis.

Onder de Songhai profiteerde Mali enorm van de grootschalige export van zout, goud en slaven naar de Europeanen via de Sahara. Toen de Europeanen echter de zeeroutes naar Afrika ontdekten werd deze handelsroute overbodig en na een Marokkaanse invasie in 1591 stortte ook het Songhai rijk ineen.

Kolonisatie

Ondanks felle weerstand van de lokale bevolking werd Mali tegen het einde van de 19de eeuw grotendeels gekoloniseerd door Frankrijk. Dit proces werd uiteindelijk voltooid in 1905, toen de Fransen het gebied hernoemden tot Frans-Soedan. Deze situatie zou gehandhaafd blijven tot ver na de Tweede Wereldoorlog. Pas in 1958 kreeg het gebied weer een eigen politiek bestuur en twee jaar later, op 22 september 1960, werd de Republiek Mali onafhankelijk.

Staatsgrepen

De verkregen onafhankelijkheid resulteerde echter niet in meer vrijheid voor de bevolking. Na zijn verkiezing tot president in 1960 liet Modibo Keïta namelijk meteen de democratie weer afschaffen en creëerde hij een één-partijsysteem. Hij wilde op deze manier een krachtdadige regering vormen om de economische en sociale hervormingen in het land door te voeren, maar dit mislukte.

Na een periode van economische achteruitgang werd hij in 1968 afgezet door een militaire coup onder leiding van generaal Moussa Traoré. Het nieuwe militaire regime van Traoré bracht echter geen verbetering. Tussen 1968 en 1974 was er sprake van politieke onrust en een grote hongersnood als gevolg van droogte. Gedurende de jaren ’70 werden er maar liefst drie staatsgrepen gepleegd, maar Traoré wist ze alle drie neer te slaan.

Maart Revolutie

Pas na jarenlange protesten werd generaal Traoré in 1991 alsnog afgezet. Gedurende de Maart-Revolutie kwam de bevolking massaal in opstand en eiste een meer democratische staat. Traoré besloot het leger in te zetten tegen de demonstranten, maar toen de soldaten zich aansloten bij de betogers kwam hij uiteindelijk zelf ten val. In de nasleep van de revolutie kwam er een nieuwe democratische grondwet en werden er weer verkiezingen gehouden.

In 2002 werd Amadou Toumani Traoré, een gepensioneerde generaal die een grote rol speelde tijdens de revolutie van 1991, gekozen tot president. Aanvankelijk groeide Mali onder zijn regime uit tot één van de meest politiek stabiele landen in Afrika, maar na een opstand in de noordelijke provincie Awazad begin 2012 kwam hier verandering in. Gisteren pleegde het Malische leger een staatsgreep omdat president Traoré in hun ogen te weinig heeft gedaan om de rebellen aan te pakken.

Rubrieken: 

Landen: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.