Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Bee Gees

Vandaag werd bekend dat Robin Gibb, voormalig lid van de band de Bee Gees, is overleden aan de gevolgen van darmkanker. De band, die verder bestond uit Robin’s tweelingbroer Maurice en hun oudere broer Barry,  was ontzettend populair in de jaren ’60, ’70 en ’80, toen ze hits scoorden met onder andere ‘Stayin’Alive’,  ‘Night Fever’ en ‘Words’.

Robin Gibb en zijn broer Maurice werden in 1949 geboren in Engeland, drie jaar na hun broer Barry. In 1958 vertrok het gezin naar Australië. Datzelfde jaar richtten de jonge broers, nadat ze hadden ontdekt dat ze goed samen konden zingen, hun eerste band op, die ze The Rattlesnakes noemden. Hun carrière kwam pas echt van de grond toen de broers vanaf 1960 met enige regelmaat in televisieshows verschenen. Hierop volgde een platencontract, maar echt succes bleef nog uit. Daarom besloten de broers om in 1966 naar Engeland te vertrekken om daar hun geluk te beproeven.

Saturday Night Fever

Eenmaal in Engeland werd hen ook al gauw een platencontract aangeboden en begon de band te werken aan het eerste album dat internationaal uitgebracht werd. De single ‘New York Mining Disaster 1941’ werd een gigantische hit in Engeland en de Verenigde Staten en de Bee Gees werden populair. Aan het succes leek echter een vroegtijdig einde te komen doordat Robin in 1969 uit de band stapte. Hij vond dat de nadruk te veel lag op Barry als frontman en hij begon een solocarrière. Dit kwam echter niet echt van de grond en in 1971 voegde Robin zich weer bij zijn broers. Hierop maakten ze platen die aangemerkt kunnen worden als het eerste discowerk, maar het leidde nog niet tot groot succes. Dat kwam in 1977 toen de broers de soundtrack voor de film ‘Saturday Night Fever’ maakten.  De film en de muziek werden een groot succes en luidden het disco tijdperk in. De Bee Gees stonden met maar liefst vier nummer tegelijkertijd in de top tien in heel Europa.

Einde van het disco tijdperk

In de jaren ’80, toen de disco uit de mode raakte, werden de Bee Gees ook minder populair. Wel hadden Barry en Robin beiden nog succes als solo artiesten. De broers bleven met elkaar optreden en hebben tot op de dag van vandaag een grote schare trouwe fans. Vooral hun hoge falsetstemmen bleven door de jaren heen het belangrijkste kenmerk van hun muziek. Ze werden in de jaren ’90 opgenomen in de Music Hall of Fame. Daarnaast tourden ze de hele wereld  over om voor tienduizenden mensen op te treden. In 2003 overleed Maurice plotseling, op 53-jarige leeftijd. Robin en Barry zetten de samenwerking hierna nog voort tot 2010. Kort daarna werd bekend dat Robin leed aan darmkanker, waaraan hij vandaag is overleden. Robin Gibb werd 62 jaar oud.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.