Geen afbeelding beschikbaar

Botonderzoek beslist paardenrace uit 1880

Een groep wetenschappers die onderzoek doet naar de oorsprong van moderne paardenziektes heeft tegelijkertijd een aantal historische mysteries opgelost. Zo hebben zij de authenticiteit van het skelet van het legendarische renpaard ‘Eclipse’ bevestigd en brachten de wetenschappers tevens uitsluitsel omtrent de vraag welk paard de controversiële ‘Espsom Derby’ van 1880 heeft gewonnen.

De groep Britse wetenschappers doet onderzoek naar de oorsprong van moderne paardenziektes door het verrichten van DNA-analyses op historische paardenskeletten. Eén van de skeletten die zij onderzochten was dat van het legendarische 18e-eeuwse renpaard ‘Eclipse’, dat met gemak alle 18 races won waar hij aan deel nam. Na zijn dood werd er autopsie op het dier verricht en bleek waardoor hij zo snel kon zijn: Eclipse had een gigantisch hart, dat ruim 25 procent groter was dan dat van een gemiddeld paard.

In de daaropvolgende jaren werd het skelet van Eclipse in heel Groot-Brittannië tentoongesteld. De collectie van botten werd uiteindelijk zo vaak ingepakt en verscheept dat er twijfel bestond of de stukken wel authentiek waren. Zo waren er ineens vijf hoeven waarvan beweerd werd dat ze afkomstig waren van ‘Eclipse’. Het DNA onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat het grootste gedeelte van het skelet, waaronder de imposante hoofd van het dier, daadwerkelijk toebehoorde aan Eclipse.

Epsom Derby

Tadcaster'

Tadcaster'

Een ander controversieel mysterie uit de paardenhistorie is de beruchte ‘Epsom Derby’ van 1880. Het paard ‘Bend Or’ wist de race te winnen, maar met slechts een haarlengte voorsprong op zijn rivaal ‘Robert the Devil’. Na afloop van de wedstrijd beschuldigde het team van ‘Robert’ de tegenstanders van vals spel. Volgens hen hadden de eigenaren van ‘Bend Or’ het paard verwisseld met ‘Tadcaster’, een paard uit dezelfde stal met een veel betere stamboom.

Een officiële commissie wees uiteindelijk uit dat er geen sprake was van vals spel, maar desalniettemin bleef er sprake van twijfel. Eén van de voormalige staljongens van ‘Bend Or’ verklaarde uiteindelijk op zijn sterfbed dat er wel degelijk sprake was geweest van een verwisseling. De man was echter later ontslagen als staljongen, dus ook zijn getuigenis werd weer in twijfel getrokken.

Met hun onderzoek naar paardenskeletten hebben de onderzoekers nu ook dit mysterie op weten te lossen. Uit een DNA-analyse bleken de resten van de winnaar van de ‘Epsom Derby’ van 1880 sterk overeen te komen met de stamboom van ‘Tadcaster’, waardoor nu vast staat dat er wel degelijk sprake was van vals spel.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt