Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Evangelische Omroep

In de aanloop naar de verkiezingen van september gaan presentatoren Knevel & Van den Brink (EO) hun zendtijd delen met hun collega’s Pauw en Witteman (VARA). Het besluit om samen te werken aan een programma kwam volgens de beide omroepen tot stand na ‘collegiaal overleg’. De Evangelische Omroep ontstond in 1967 uit christelijke onvrede over de heersende cultuur in Hilversum.

In de loop van de jaren ’60 zette de Nederlandse Christelijke Radiovereniging (NCRV) zich tot doelstelling om een groter publiek te bereiken. Dit betekende onder meer het terugbrengen van de zendtijd van allerlei christelijke programmaonderdelen, waaronder koorzang en het geestelijk lied van Johannes de Heer. Dit tot grote onvrede van een aantal christenen, die vanwege de secularisering van de samenleving juist de noodzaak zagen voor meer christelijke zendtijd.

Ziekenuurtje

In 1965 besloot de NCRV ook het jaarlijkse zogeheten ‘ziekenuurtje’, een stichtelijke lezing voorzien door de Nederlands Christelijke Gemeenschapsbond (NCGB), te schrappen. Een aantal leden van de NCGB vond dat de NCRV hiermee te ver was gegaan en richtte op 14 mei 1966 een actiecomité op. Aanvankelijk wilden oprichters Johan van Oostveen en Jan Kit sr. met het comité de NCRV op andere gedachten brengen, maar na verloop van tijd verschoof de doelstelling naar het oprichten van een geheel eigen omroep.

Evangelische Omroep

Op 21 april 1967 werd de officiële oprichting van de Evangelische Omroep bekend gemaakt. In de statuten van de stichting werd opgenomen dat de doelstelling was “de bevordering in de ruimste zin des woords, van de verkondiging van het Evangelie van Jezus Christus door middel van radio- en televisie-uitzendingen”. Men wilde de toenemende secularisering in Nederland een halt toe roepen door het christendom weer dichter bij de samenleving te brengen. De programma’s van de EO waren dus niet specifiek bedoeld voor de christelijke achterban, maar hadden juist een evangeliserend karakter.

Programma’s

De eerste televisieprogramma’s van de EO in de jaren ’70 werden gemaakt zonder enige ervaring en gekwalificeerd personeel. Het amateurisme van de zender werd dan ook vaak op de hak genomen, onder meer door cabaretiers van de VARA en de VPRO. In de loop der tijd nam de kwaliteit van de EO programma’s echter sterk toe. Vooral met natuurdocumentaires en kinderprogramma’s scoorde de zender goede kijkcijfers. Deze ontwikkeling zette door in de jaren ’80, toen duidelijk werd dat het merendeel van de maatschappij geseculariseerd was. De EO zette nog sterker in op het evangeliserende karakter en behaalde hiermee aanzienlijk succes.

Moderne zender

In de jaren ’90 zette de transformatie van de EO naar een brede publieksomroep nog verder door. Zo begon men ook met uitzenden op zondagen en werd er samen met Joop van den Ende voor het eerst een dramaserie gemaakt. Daarnaast startte men in 1992 met de productie van ‘2 vandaag’, een actualiteitenrubriek die gemaakt werd in samenwerking met de TROS en Veronica.

Nu gaat de zender ook samenwerken met de VARA, wiens cabaretiers de EO in de jaren ’70 nog belachelijk maakten. In de aanloop naar de verkiezingen van september produceren de twee omroepen samen het programma ‘1 voor de verkiezingen’, dat afwisselend door Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink gepresenteerd zal worden.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.