Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de New York City Marathon

Uit respect voor de slachtoffers van orkaan Sandy besloot burgemeester Bloomberg van New York afgelopen vrijdag om de New York City Marathon van 2012 toch niet door te laten gaan. Het is voor het eerst sinds het ontstaan van het evenement in 1970 dat de wedstrijd wordt afgelast. In het verleden kende de organisatie van de marathon van New York soms ook grote problemen, maar de hardlooprace ging uiteindelijk toch altijd door.

In 1959 organiseerden de vereniging New York Road Runners (NYRR) hun eerste hardloopwedstrijd, de Cherry Tree Marathon, door de straten van de wijk The Bronx. De race werd gelopen op de geboortedag van George Washington (22 februari), wat soms resulteerde in zware weeromstandigheden. Zo werden de deelnemers aan de marathon van 1963 gehinderd door ijskoude temperaturen en een hevige sneeuwstorm.

New York City Marathon

Zeven jaar later nam NYRR voorzitter Fred Lebow daarom het besluit om de wedstrijd te verplaatsen naar oktober. Tevens kreeg het evenement een andere locatie en een andere naam. Zo ging in oktober 1970 voor het eerst de New York City Marathon van start. De in totaal 127 deelnemers betaalden ieder 1 dollar inschrijfgeld en moesten vervolgens zo snel mogelijk enkele rondjes rond Central Park rennen.

Uiteindelijk wisten slechts 55 van de 127 deelnemers de finish te bereiken. De top tien daarvan kwam in aanmerking voor een prijs: een polshorloge dat Fred Lebow van zijn eigen geld had gekocht. De winnaar van de race was brandweerman Gary Muhrcke uit New York, die de marathon uitliep in een tijd van 2:31:38.

Problemen

De eerste edities van de New York City Marathon verliepen echter niet zonder problemen. Zo introduceerde de organisatie in 1971 voor het eerst een finishlint, maar kwamen zij er op de dag van de race achter dat dit aan de verkeerde kant bedrukt was. Acht jaar later ontstond een groter schandaal toen de raceofficials de Cubaans-Amerikaanse hardloopster Rosie Cruz een tijd toeschreven van 2:56:59, waarmee ze zich kwalificeerde voor de Boston Marathon van 1980. Daar verbrak Cruz vervolgens het toenmalige wereldrecord door de marathon uit te lopen in 2:31:56.

Later bleek echter dat de hardloopster zowel in New York als in Boston grote delen van het parcours had afgesneden, waardoor haar recordprestatie alsnog uit de boeken werd verwijderd. Een soortgelijk voorval overkwam de eveneens Cubaans-Amerikaanse hardloper Alberto Salazar in 1981. Hij liep dat jaar een nieuw wereldrecord (2:08:13) in de marathon van New York, maar dit werd ongeldig verklaard nadat bleek dat het parcours van de wedstrijd 150 meter te kort was geweest.

Weerproblemen

Noorse hardloopster Grete Waitz verbreekt het wereldrecord op de NYC Marathon, 1978Ook het weer heeft de New York City Marathon in het verleden eerder parten gespeeld. Zo liep de temperatuur tijdens de wedstrijd van 1984 op tot maar liefst 26 graden Celsius, met als gevolg dat veel hardlopers ademhalingsproblemen kregen. Eén deelnemer, de 51-jarige Fransman Jacques Bussereau, stortte halverwege de race zelfs ineen en kwam uiteindelijk te overlijden. Er werd daarom besloten om de wedstrijd naar november te verplaatsen, maar dit kon verdere slachtoffers niet voorkomen. In 1984 kwamen er namelijk opnieuw twee hardlopers om het leven als gevolg van de hitte.

Orkaan Sandy

Ondanks al deze problemen werd er in de afgelopen 42 jaar echter nooit besloten om de New York City Marathon af te gelasten. Zelfs in november 2001 - slechts zes weken na de terroristische aanslagen van 11 september - werd de race nog gewoon verlopen. Ook de verwoesting als gevolg van orkaan Sandy vormde dit jaar geen obstakel voor het doorgaan van het evenement, zo stelde burgemeester Bloomberg afgelopen vrijdag. Na felle kritiek kwam hij echter terug op dit besluit en koos hij ervoor om de New York City Marathon alsnog af te gelasten.

Leestip

.ellement { width: 165px; float: left; margin: 5px; } .widgetlink { color: #000; font-family: Verdana; } .widgetprice { font-weight: bold; font-family: Verdana; color: #FF7F00; } .innerwidget { float: left; margin: 0 0 0 10px; width: 85px; } a.widgetlink { font-size: 11px; font-family: verdana } p.widgetprice { font-size: 11px; font-family: verdana }

New York, New York
New York, New York

€ 16.95

Landen: 

Tijdperken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!