7 januari jarig: Philipp Reis
In 1860 ontwikkelt autodidact, leraar en uitvinder Philipp Reis een prototype van de telefoon. Hij slaagt er echter niet in om zijn uitvinding zo te verbeteren dat deze praktisch en bruikbaar is. Een paar jaar later heeft Alexander Graham Bell meer succes. Philipp Reis werd geboren op 7 januari 1834 te Gelnhausen.
De ouders van Reis overleden nog voor zijn tiende levensjaar. Daarom werd hij opgevoed door zijn grootmoeder, die hem naar het Garniers Instituut in Friedrichsdorf stuurde. Daar kreeg hij les in wis-, natuur-, en scheikunde en Engels en Frans. Op zijn latere school in Frankfurt am Main ontwikkelde hij interesse in de wetenschap en zijn voogden kregen het advies hem naar de Polytechnische school van Karlsruhe te sturen. Zijn oom wilde echter dat hij handelaar werd en in 1850 ging Reis tegen zijn zin in de leer bij de verfhandel van J. Beyerbach. Zijn vrije tijd vulde hij met zelfstudie.
Toen zijn handelsstage eindigde nam Reis les aan het instituut van dr. Poppe in Frankfurt. Omdat er geen geschiedenis en aardrijkskunde gegeven werd, besloten de studenten elkaar maar te onderwijzen, en zo ontdekte Reis dat lesgeven zijn roeping was. In 1855 moest hij in dienst en na het voltooien daarvan wilde hij verder studeren aan de Universiteit van Heidelberg. Daar kwam het niet van, want toen hij in 1858 zijn oude schoolmeester Hofrath Garnier bezocht, bood deze hem een baan aan als leraar aan het Garniers Instituut. In 1859 trouwde hij met Margaretha Schmidt en verhuisde hij voor zijn nieuwe baan naar Friedrichsdorf.
Het idee dat geluid via elektriciteit kon worden verzonden speelde toen al jaren door zijn hoofd. Geïnspireerd door zijn natuurkundelessen bestudeerde hij het menselijk oor en in 1860 bouwde hij zijn eerste werkende prototype van de telefoon. Reis had moeite mensen te interesseren voor zijn uitvinding, naar eigen zeggen omdat hij ‘maar een gewone schoolmeester’ was. Bovendien lukte het hem niet zijn uitvinding te verfijnen. Zijn apparaat kon een muzikale toon verzenden, maar slaagde niet in het verzenden van menselijke spraak. In 1874 stierf Philipp Reis op 40-jarige leeftijd aan tuberculose, zonder dat zijn uitvinding hem ooit geld of roem heeft opgeleverd.