20 januari jarig: Kenjiro Takayanagi
Op jonge leeftijd droomt hij al van een apparaat dat wij tegenwoordig kennen als de televisie. Hij levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de eerste televisies en werkt later mee aan de totstandkoming van de kleurentelevisie en de videorecorder. In de Westerse wereld is zijn bijdrage niet altijd erkend, omdat destijds ook veel Europeanen werkten aan dezelfde uitvinding. Kenjiro Takayanagi werd geboren op 20 januari 1899.
Zijn droom was, zoals hij het zelf noemt, een ‘draadloze visie op afstand’. Dit hield in dat hij een scene van verder weg op een andere locatie wilde afbeelden en bekijken. Na het lezen van een artikel in een Frans magazine over ontwikkelingen op het gebied van televisie ging hij in 1925 actief onderzoek doen naar deze techniek. Hij begon te experimenteren met een Nipkowschijf. Deze schijf was in 1883 bedacht door de Duitse ingenieur Paul Nipkow en kon beelden omzetten in elektrische signalen. Takayanagi was de eerste die een beeldbuis gebruikte om het te ontvangen signaal te tonen. Door het combineren van deze technieken ontwikkelde hij de eerste volledig elektronische televisieset.
Ontwikkeling van de televisie
In december 1926 presenteert hij zijn vinding op de Industriële Hogeschool van Hamatsu, waar hij toentertijd werkte als docent. Zijn vinding werd enthousiast ontvangen en Takayanagi ging de televisie verder ontwikkelen in dienst van de Japanse Omroep Corporatie. In de jaren ’30 kwam de ontwikkeling van de televisie in een stroomversnelling terecht. Takayanagi slaagde erin om ook bewegende beelden steeds sneller achter elkaar te laten verschijnen. Hij trad in dienst van het bedrijf JVC en werkte verder mee aan de commercialisering van het televisietoestel. Uiteindelijk werd hij vicepresident van JVC en was hij betrokken bij de verdere ontwikkelingen van de televisie, zoals de introductie van kleurenbeeld en de videorecorder.
Onderscheidingen voor Kenjiro Takayanagi
Een hoogtepunt van zijn carrière was zijn benoeming tot Technisch Adviseur van Japan in 1973. Ook ontving hij gedurende zijn werkzame leven meerdere onderscheidingen, waaronder de prijs voor Culturele Verdiensten in 1980 en een Grootkruis in de Orde van de Heilige Schatten, een Japanse variant op het Europese model van de ridderode. Op 23 juli 1990 stierf Takayanagi op 91-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.