Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de International Herald Tribune

Dit is een logische volgende stap om een breder internationaal bereik te krijgen

Aldus de uitgever van The New York Times, Arthur Sulzberger Jr., tijdens de aankondiging dat de internationale versie van zijn krant, de International Herald Tribune, een naamswijziging zal ondergaan. De geschiedenis van de grensverleggende krant die binnenkort wordt omgedoopt tot International New York Times gaat terug tot 1887.

Op initiatief van James Gordon Bennett Jr. verscheen op 4 oktober 1887 de eerste Europese editie van de New York Herald, een gerenommeerde tabloidkrant die in 1835 was opgericht. Dankzij de introductie van de Paris Herald, zoals de krant in eerste instantie heette vanwege de vestiging van het hoofdkantoor in Parijs, maakte Europa kennis met de linotype, de zetmachine die in 1886 door de Duitse uitvinder Ottmar Mergenthaler in de VS was ontwikkeld.

Paris Herald

De Paris Herald onderscheidde zich aan het begin van de 20e eeuw met nieuwigheden zoals striptekeningen in kleur, sportnieuws als voorpaginanieuws en ruimschoots aandacht voor wetenschappelijk nieuws. In 1928, tien jaar na het overlijden van Bennett, was de Europese Herald het eerste dagblad dat door middel van het vliegtuig werd verspreid vanuit Parijs. Dankzij deze vorm van distributie konden Londenaren al tijdens hun ontbijt de krant lezen. De krant hield zich staande tijdens de Grote Depressie in de jaren ’30. Niet één nummer werd overgeslagen. Dit was wel het geval tijdens de Tweede Wereldoorlog. De activiteiten kwamen vanaf juni 1940 een aantal jaren stil te liggen en werden pas vanaf december 1944 hervat.

 New York Herald Tribune

Nadat in 1966 de New Yorkse afdeling, die inmiddels de New York Herald Tribune heette, was gesloten, werd de Europese Herald ondergebracht bij The Washington Post en The New York Times. Op 22 mei 1967 werd de krant omgedoopt tot de International Herald Tribune. In de laatste decennia van de 20e eeuw stond de krant bekend om de toegankelijke en objectieve berichtgeving van belangrijk internationaal nieuws. Rond 1980 boekte het dagblad grote technologische vooruitgang met de installatie van een gecomputeriseerd redactiesysteem en een satellietverbinding die digitale verzending naar andere continenten mogelijk maakte.

Overname door The New York Times

Uiteindelijk werd de International Herald Tribune in 2003 volledig overgenomen door The New York Times. Sindsdien is de krant in meer dan 160 landen verkrijgbaar. De aanstaande naamswijziging is een volgende stap in het streven van de krant zich te blijven onderscheiden op de wereldwijde markt.

Bronnen

- Nieuwsblad.be, International Herald Tribune wordt (...), 26-2-2013

- IHT.com, International Herald Tribune

Afbeelding

- Flickr, The International Herald Tribune (...), 16-8-2008

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.