Zomercursus Zweeds Volksgeloof
’t Zonnepaard in Zweden organiseert reizen en themadagen over cultuurgeschiedenis en archeologie in Västragötaland. In augustus is een leuke, inspirerende zomercursus over volksgeloof, met lezingen, excursies, museumbezoek en een workshop verhalen vertellen.
- Ingezonden mededeling -
Deel van de cultuur
Het Volksgeloof heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in de cultuurgeschiedenis van Zweden. Bekend uit de literatuur zijn de verhalen van Selma Lägerlof die veel van de legendes die in en rond Mårbacka verteld werden in haar boeken verwerkte. Ook zullen veel mensen aan trollen en de illustraties van John Bauer denken, vooral het plaatje van een meisje met lange haren aan de oever van een meer. In de negentiende eeuw putten de Romantici uit motieven als näcken, een vioolspelende watergeest, en skogsrået, een verleidelijke bosnimf uit de volksvertellingen. In de zeventiende eeuw waren een eigen volksgeloof goed voor het nationalistisch gevoel. Hierdoor werden ook voor het eerst allerlei prehistorische plaatsen geïnventariseerd.
Lange geschiedenis
Los van dergelijke omwerkingen van de verhalen die bij de boerengemeenschappen en vissers klonken, bleef het volksgeloof in al zijn levendigheid lang voortbestaan. In de eerste helft van de twintigste eeuw zijn nog rituelen waargenomen en opgeschreven en iedere gehucht kent zijn legendes. Ook zijn nog bezweringen en spreuken bekend. Het geloof in natuurwezens als feeën en aardmannetjes bestaat nog steeds bij een deel van de bevolking en ook dat sommige doden geen rust vinden en rond spoken.
Inspirerend, gegrond op wetenschappelijk onderzoek
De cursisten in Sandhem gaan putten uit een rijke cultuurschat, waarbij verdieping en inspiratie centraal staan. Het wordt een speelse cursus met excursies naar tot de verbeelding sprekende plaatsen en mooie tentoonstellingen, maar de inhoud is steeds gebaseerd op informatie uit wetenschappelijke bronnen, o.a. boeken van de etnoloog en literatuurhistoricus Ebbe Schön, verbonden aan het nationaal museum in Stockholm. Aan de orde komen ook verhaalstructuren en verteltechnieken waar spraakvormster Veronica van Ittersum een workshop over geeft.
De cursus vindt plaats in Sandhem, aan een meer, bij bos en zwemstrandjes en er kan een vuur gemaakt worden om bij te vertellen. De cursus kost 2700 kronen , inclusief lunch, koffie en thee en entreegelden. We boeken graag voor u accommodatie naar wens en in verschillende prijsklassen. Onze B & B in Sandhem kost 250 kronen per nacht per persoon ( 2pers. kamer). De excursies zijn met eigen vervoer. Kijk op www.zonnepaard.se voor meer informatie.
- Ingezonden mededeling -