Oostenrijk-Hongarije annexeert Bosnië en Herzegovina
Bosnië 1908 – Bosnië en Herzegovina is een condominium van Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk. Dit houdt in dat Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk gezamenlijk zeggenschap hebben over Bosnië en Herzegovina. Op 5 oktober 1908 wordt Bosnië en Herzegovina geannexeerd door Oostenrijk-Hongarije. Deze annexatie blijkt grote gevolgen te hebben voor de gehele regio.
Bosnië en Herzegovina viel sinds 1463 onder het gezag van het Ottomaanse Rijk. Deze overheersing had een grote invloed op het gebied. Zo onderging de populatie grote veranderingen veroorzaakt door onder andere oorlogen, migratie en epidemieën. Daarnaast ontstond er een grote moslimpopulatie, doordat een groot deel van de Slavische bevolking zich bekeerde tot de islam. Na een onrustig begin als provincie van het Ottomaanse Rijk ging Bosnië en Herzegovina een stabiele tijd tegemoet, waarin het een belangrijk onderdeel vormde van het rijk. Vanaf het einde van de 17e eeuw zette de neergang van het Ottomaanse Rijk in deze regio in.
Een aantal opstanden en oorlogen in de regio mondde in 1878 uit in het Verdrag van Berlijn. Dit verdrag zorgde ervoor dat Bosnië en Herzegovina een condominium werd van Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk. Een troepenmacht van Oostenrijk-Hongarije trok het gebied binnen, maar het bleef onrustig. Moslims emigreerden hierop massaal weg uit Bosnië en Herzegovina. Op 5 oktober 1908 besloot Oostenrijk-Hongarije Bosnië en Herzegovina te annexeren.
Oostenrijk-Hongarije maakte van de regio een economisch voortvarend gebied. Er kon echter niet voorkomen worden dat er nationalistische ideeën naar boven kwamen in deze periode. Het idee van een gemeenschappelijke Zuid Slavische staat was een populair gedachtegoed in Bosnië en Herzegovina en de directe omgeving. De annexatie van het gebied zorgde daardoor voor veel onvrede onder deze nationalisten. Bovendien waren landen als Servië, het Ottomaanse Rijk, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en Italië het niet eens met de annexatie, omdat deze tegen het Verdrag van Berlijn inging, waardoor de annexatie voor veel spanning in de regio zorgde.
Deze spanning mondde uiteindelijk uit in het feit dat de Servische nationalist Gavrilo Princip de troonopvolger van de Oostenrijk-Hongaarse troon vermoordde op 28 juni 1914. Deze aanslag was, naast onder andere de onderlinge spanning tussen de landen in de regio, één van de oorzaken die leidden tot de Eerste Wereldoorlog.