Sint Felixvloed treft Zeeland

Op 5 november 1530 treft de Sint Felixvloed Zeeland. De gevolgen zijn desastreus. Grote delen van Zeeland worden compleet weggespoeld. Het dorp Reimerswaal zal de klap nooit te boven komen en Oost-Watering kon niet worden hersteld en werd omgedoopt tot het Verdronken land van Zuid-Beveland. De Sint Felixvloed was een van de meest vernietigende overstromingen die het gebied ooit gekend heeft.

Begin 16e eeuw was Zeeland een welvarende provincie. Door haar ligging en goede bereikbaarheid via het water had het gebied een intensieve relatie met welvarende gebieden in Vlaanderen. Er was veel handel met grote handelssteden als Brussel en Antwerpen en de belangen waren groot. Zeeland was onlosmakelijk verbonden met het water en had in deze periode al een tijd geen problemen meer ondervonden. Door turfwinning en slecht onderhoud aan de dijken waren de gebieden in Zeeland echter niet voldoende beschermd tegen het water.

Sint Felixvloed

Op zaterdag 5 november 1530 vond er een watersnoodramp plaats die Zeeland veel schade toebracht. Het werd de Sint Felixvloed genoemd, naar de Italiaanse priester en martelaar Felix van Terracina, die leefde in de 4e eeuw. Later kreeg de watersnoodramp ook de bijnaam quade saterdach (slechte zaterdag). Tijdens de vloed overstroomde de gebieden Zuid- en Noord-Beveland en Oost-Watering, waar op dat moment achttien dorpen lagen. De dorpen kwamen allemaal onder water te staan en werden de verdronken dorpen genoemd.

Verdronken gebieden

Na de overstromingen werd begonnen aan de wederopbouw. Zuid-Beveland kon niet meer teruggewonnen worden van de zee en kwam bekend te staan als het Verdronken land van Zuid-Beveland. Ook Reimerswaal, de derde stad van Zeeland destijds, werd door de vloed grotendeels van de kaart geveegd. Verscheidene pogingen om de stad nieuw leven in te blazen faalden. De stad kwam de ramp nooit meer te boven. Bij de watersnoodramp kwamen meer dan 100.000 mensen om het leven. Op 2 november 1532 vond opnieuw een grote overstroming plaats in Zeeland waarbij de meeste herstelwerkzaamheden weer teniet werden gedaan. Zo bleef het gebied de gevolgen van de Sint Felixvloed nog lang navoelen.


<h3>Bronnen</h3>
<p>-      Historischhuis.nl, <a href="http://historischhuis.nl/recensiebank/review/show/581">Geld in het water </a></p>
<p>-      Geschiedeniszeeland.nl,<a href="http://www.geschiedeniszeeland.nl/tab_themas/themas/verdronken_geschiede... Vl</a><a href="http://www.geschiedeniszeeland.nl/tab_themas/themas/verdronken_geschiede...
<p>-      Deltawerken.com, <a href="http://www.deltawerken.com/Felixvloed-%281530%29/496.html">Sint Felixvloed</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-      Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:270_Reimerswaal.JPG">Reimerswaal </a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!