Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van moleculair bioloog en Nobelprijswinnaar Frederick Sanger

Moleculair bioloog Frederick Sanger is op 95-jarige leeftijd overleden. De Britse wetenschapper won tweemaal de Nobelprijs voor de Scheikunde en is de enige die dit ooit gepresteerd heeft. Hij werd ook wel de Vader van de genomica genoemd voor zijn onderzoek naar de opbouw van DNA. Volgens collega’s is hij een van de grootste geleerden van zijn tijd en een held binnen de Britse wetenschap.


Jeugd en opleiding


Frederick Sanger werd op 13 augustus 1918 geboren in het Britse Rendcomb als tweede zoon van arts Fredrich Sanger en Cicely Crewdson. Hij had een oudere broer genaamd Theodore en een jonger zusje genaamd Mary. Het gezin was welvaren en toen Frederick vijf jaar oud was verhuisde ze naar Tonworth-in-Arden. In zijn jeugd was hij leerling aan de Downs School en de Bryanston School en had hij de ambitie om net als zijn vader arts te worden. Na zijn middelbare school besloot Sanger eerst natuurwetenschappen te gaan studeren aan het St. John’s College in Cambridge voordat hij zich op een universitaire studie ging richten. Tijdens zijn studie nam zijn interesse voor biochemie toe. In 1939 behaalde hij zijn bachelor, waarna hij naar de Universiteit van Cambridge ging om biochemie te studeren.


Eerste Nobelprijs


In 1943 rondde Sanger zijn studie af en sloot hij zich aan bij de onderzoeksgroep van de scheikundige Albert Chibnall. Hier ging hij zich richten op onderzoek naar de volgorde van de aminozuren van insuline. In 1951 stelde hij deze volgorde vast wat een groot succes betekende voor Sanger als wetenschapper. In dat jaar sloot hij tevens aan bij het Medical Research Council, de organisatie opende in 1962 een nieuw instituut voor biochemie, waar Sanger actief werd. In 1958 ontving Sanger de Nobelprijs voor Scheikunde voor zijn onderzoek naar insuline.


Tweede grote succes


In deze periode startte Sanger met een nieuw onderzoek. Hij hield zich bezig met de opbouw van DNA en de basenvolgorde van nucleïnezuren. In de jaren ’70 maakte hij grote stappen en deed hij baanbrekende ontdekkingen. Vanwege zijn bijdrage aan het onderzoek naar de opbouw van DNA kreeg hij de bijnaam Vader van de genomica. In 1980 ontving Sanger voor de tweede keer in zijn carrière de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn bevindingen op het gebied van DNA en nucleïnezuren. Deze prijs moest hij delen met Walter Gilbert en Paul Berg. Hij is de enige wetenschapper die de Nobelprijs voor de Scheikunde tweemaal toegekend kreeg.


In 1992 werd er in Cambridge een instelling geopend die onderzoek ging doen naar het genoom van verschillende organismen. Deze instelling werd het Sanger Centrum genoemd als eerbetoon aan Sanger en voor wat hij betekend heeft binnen zijn vakgebied. Op 19 november 2013 overleed Frederick Singer op 95-jarige leeftijd in Cambridge.


 


 

Bronnen


-      Nobelprize.org, Frederick Sanger, Biographical


-      Sanger.ac.uk, Frederick Sanger


 


Afbeelding


-       Wikimedia Commons, Frederick Sanger

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.