Historie Rummikub (en win een gezelschapsspel)

Rummikub is al meer dan tachtig jaar een wereldhit. Van het bekende gezelschapsspel zijn tot nu toe in 54 landen op vijf continenten ruim vijftig miljoen exemplaren verkocht. Bij IsGeschiedenis maak je nu kans op een Rummikub-spel (zie onderaan dit bericht).

Veertig jaar geleden introduceert Adi Golad het spel in Nederland. Later verkoopt hij diverse spellen via zijn bedrijf Goliath Games. Nog altijd staat Rummikub op 1 in de Top 20 gezelschapsspellen van Stichting Speelgoed Nederland (2011). Van de Rummikub Original Classic zijn inmiddels vele geliefde varianten verschenen zoals Rummikub XP, DeLuxe, XXL, Woord, Zandloper, My First en de reisversies Rummikub Original Travel en Woord Travel.

Wie introduceerde Rummikub in Nederland?

Adi Golad uit Hattem. Hoewel de spellenmarkt eind jaren zeventig is ingestort, mede dankzij de televisie, neemt hij de gok om Rummikub te importeren. Hij wil met het familiespel de gezelligheid weer in huis brengen en slaagt daarin glansrijk.

Win Rummikub voor 6 personen Rummikub voor 6 personen

Hoe ontdekte Adi Golad het spel?

Daarvoor moeten we ons verplaatsen naar de woestijn van zijn geboorteland Israël. Samen met zijn vrouw Margreeth en een vriend rijdt hij jaren in een busje door de zandvlakte. Bij een tussenstop stelt zijn vriend voor een potje Rummikub te spelen. "Ik deed niet mee, want ik hield niet van spelletjes", zegt Golad. Zijn vrouw vindt het echter zo leuk dat ze het als souvenir voor haar moeder in Nederland meeneemt. Daar wordt het wekelijkse spelletje Scrabble meteen ingeruild voor Rummikub. Golad is geïntrigeerd. Nog eens veertig exemplaren verkoopt hij in no time aan familie en kennissen. Dan gaat er bij hem een lichtje branden. Hij verkoopt zijn auto om vijfhonderd exemplaren te kunnen aanschaffen. Het echtpaar Golad verhuist naar Nederland om daar het spel aan de man te brengen.

Terugkijkend op die tijd zegt Golad: "Om een nieuw spel op de markt te brengen, moet je naïef zijn en op de koop toe nemen dat je omgeving je kleineert. Ze beschouwden me als een Willy Wortel. Maar die weerstand gaf mij juist de kracht door te gaan."

Waar is Rummikub dan te koop?

Aanvankelijk wil geen enkel warenhuis of speelgoedzaak het spel verkopen. Golad reist daarom markten en braderieën af en staat zelfs bij vestigingen van McDonald's. Met grote kartonnen borden probeert hij het spel te verkopen en probeert hij elke geïnteresseerde te overtuigen.

Door een gelukje raakt Golad december 1980 eindelijk zijn eerste grote partij kwijt aan een warenhuis. De koper denkt dat hij Rubik's Cubes bestelt in plaats van Rummikub. Golad: "Omdat het tegen de Kerst liep en hij spellen in de winkel moest hebben, heeft hij Rummikub toen toch maar in de winkel gelegd." Toch duurt het nog een jaar voor de vraag op gang komt. Dat gebeurt bij een tweede afnemer, een speelgoedwinkel in Lochem. "Mensen kwamen overal vandaan om er Rummikub te kopen. Iedereen hoorde dat het spel alleen daar verkrijgbaar was."

Rummikub uit Israël

De grote Nederlandse doorbraak is in 1983, het eerste topjaar is 1986 als Golad in een jaar 600.000 spellen verkoopt. Maandenlang komt er wekelijks een luchtzending uit Israël die direct vanuit het vliegtuig wordt gedistribueerd. Nu is Golads bedrijf Goliath Games met tweehonderd spellen, puzzels en speelgoed een van de grootste spelers op de Europese markt. Naast Rummikub brengt het onder meer Triominos, Woordzoeker en Rolit uit.

Triominos Classic Triominos Classic

 

<h3>Winactie: win Rummikub of Triominos</h3>
<p>Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van IsGeschiedenis en maak kans op 1 van de 3 Rummikub XL-spellen of 1 van de 3 Triominos-spellen.</p>
<p>[wysija_form id="1"]</p>
<p>Ben je al lid? Heel fijn! Ook dan maak je kans. Stuur dan de nieuwsbrief van 5 december a.s. door naar 3 vrienden/ kennissen waarvan je denkt dat die ook geïnteresseerd zijn in de historische achtergronden bij het nieuws. Zet redactie@isgeschiedenis.nl in de cc. Dan weten wij dat je meegedaan hebt met de actie. Stuur vervolgens een mailtje naar ons met welk spel je wilt winnen en je adresgegevens.</p>
<p> </p>
<h2>Stuur deze tekst dan samen met de nieuwsbrief door:</h2>
<p> </p>
<p><em>Beste kennissen, collega’s en vrienden,</em><br /><em>Via de website www.isgeschiedenis.nl maak ik kans op een gezelschapspel. Ik mag  kiezen uit Rummikub (6 pers.) of Triominos.</em><br /><em>Als ik win, komen jullie dan een keer een spelletje spelen?</em></p>
<p><em>Ook jij maakt kans op een van deze spellen door je aan te melden op de nieuwsbrief van IsGeschiedenis. Wekelijks word je dan op de hoogte gehouden van historische achtergronden bij het nieuws.</em><br /><em>Meld je hier aan: http://www.isgeschiedenis.nl/nieuwsbrief/</em></p>
<p><em>Stuur vervolgens een mailtje naar redactie@isgeschiedenis.nl met welk spel je wilt winnen en je adresgegevens.</em></p>
<p><em>Deze actie loopt tot 15 januari. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd met de redactie. Als je wint, ontvang je het spel vanzelf thuis.</em></p>

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.