De geschiedenis van Disneyland Parijs

De geschiedenis van Disneyland Parijs

Attractiepark Disneyland Parijs doet het niet goed. Op 6 oktober 2014 werd bekend dat moederbedrijf Disney 1 miljard euro in het bedrijf gaat pompen om de verliezen op te vangen. Voor het grootste gedeelte gaat het hier om de uitgifte van nieuwe aandelen. Sinds de opening kampt het park al met financieringsproblemen.


Eerste Disneylandpark


Disneyland Parijs was niet het eerste attractiepark dat door Disney werd gebouwd. Op 21 juli 1954 begon in Anaheim, Californië de bouw van het allereerste pretpark. Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney hielpen zelf mee aan het ontwerp van dit themapark. Het park bestond uit verschillende themagebieden die men ook in de later gebouwde attractieparken tegenkomt. De belangrijkste daarvan was Mainstreet USA. Andere themagebieden waren Fantasyland, gedeeltelijk gebaseerd op de Disneyverhalen; Adventureland, een junglegebied; Frontierland, met wilde westen-thema en Tomorowland, waarin Disneys ideeën over de toekomst werden uitgelicht. Dit eerste Disneypark wist altijd veel bezoekers te trekken.


Disneyland Florida


Ook een ander Amerikaans pretpark waar Disney zelf de grondlegger van was, maakte vanaf het begin af aan winst. Dit Walt Disney World Resort, te Lake Buena Vista in Florida, opende haar deuren op 1 oktober 1971. Enkel het hoofdpark van dit resort, het Magic Kingdom, was op dat moment af en was vrijwel identiek aan het park in Anaheim. Toch kreeg het park een grote verbetering. Om ervoor te zorgen dat acteurs vanuit de personeelsingang niet door andere themagebieden hoefden te lopen had Disney besloten dat er onder het park tunnels gebouwd dienden te worden. Om dit te bewerkstelligen werd het hele park 30 meter boven het oorspronkelijke grondniveau gebouwd.


Hoge verwachtingen


Rond de opening van het tweede themapark bestonden al ideeën om ook in Europa een eigen attractiepark te beginnen. De daadwerkelijke planning begon echter pas nadat in 1983 nabij Tokio in Japan het allereerste buiten de VS gelegen Disneypark werd geopend. Deze werd gebouwd door het bedrijf The Oriental Land Company, dat de Walt Disney Company in 1980 had benaderd om onder licentie een eigen Disneypark te beginnen. Ook daar was Disneyland een groot succes. Europa mocht nu echt niet meer achterblijven, zo dacht men. In december 1985 werd daarom een gebied op 32 kilometer ten oosten van Parijs opgekocht. In ruil voor de toezegging dat het park veel banen zou opleveren stemde de Franse regering toe om de infrastructuur in het gebied voor haar rekening te nemen.


Tegenvallende cijfers


Om bezoekers te trekken voor Disneyland Parijs hadden de bouwers geprobeerd het park een meer Europees karakter mee te geven door attracties te bouwen rond Europese grootheden, zoals Leonardo da Vinci en Jules Verne. Ook kreeg het bekende kasteel in Disneyland Parijs een Franse naam, te weten: Le Château de la Belle au Bois Dormant. Dit mocht echter niet baten. Bij de opening op 12 april 1992 werden tot wel 500.000 bezoekers verwacht, maar dit werd met een hoeveelheid van tussen de 20.000 en 50.000 bezoekers bij lange na niet gehaald. Het feit dat er geen wijn geschonken werd zou de Fransen hebben weggehouden. Disneyland had in Frankrijk daarnaast ook veel tegenstanders die meenden dat het park een aanslag deed op de Franse cultuur. Hoewel dat jaar uiteindelijk meer dan 8 miljoen mensen het park zouden bezoeken, lag dit vele malen lager dan men bij Disney had verwacht.


Lichte verbetering?


Na de opening van attractie Space Mountain in 1995 stegen de bezoekersaantallen dan toch. Een jaar eerder was het TGV-station in gebruik genomen. Om nog meer bezoekers aan te trekken werd besloten aanvang te maken met de bouw van een nieuw attractiepark dat de naam Disney Studios moest meekrijgen. Dit park had men al in 1996 willen openen, maar dat ging vanwege de slechte financiële situatie toen niet door. Omdat het park bij haar opening nog maar weinig attracties bezat, bleven bezoekers ook hier aanvankelijk weg. Een herstructureringsplan moest er vervolgens voor zorgen dat het park niet failliet zou gaan. Dit leek aanvankelijk succes te hebben, want in 2008 mocht het pretpark voor het eerst in haar bestaan melden dat het winst had gemaakt. Deze winst bleek een jaar later echter alweer verdampt. Of Disneyland Parijs ooit nog winst zal maken wordt door meerdere analytici betwijfeld.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!