Edwin de Roy van Zuydewijn

Edwin de Roy van Zuydewijn raakt in maart 2003 in opspraak nadat hij en zijn vrouw prinses Margarita de Bourbon de Parme in HP/De Tijd te kennen geven dat de directeur van het Kabinet der Koningin, Felix Rhodius, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) opdracht heeft gegeven De Roy van Zuydewijn na te trekken. Hiermee brengt hij niet alleen premier Jan Peter Balkenende in verlegenheid, maar zorgt hij ook voor een grote rel in het Nederlands Koninklijk Huis.

Jeugd

Edwin karel Willem de Roy van Zuydewijn werd op 19 juni 1966 in Amsterdam geboren als zoon van Leo de Roy van Zuydewijn en Wijnande Eleonore van Gulden. Zijn vader was, anders dan de naam deed vermoeden, niet van adel. Wel bekleedden hij en zijn broers hoge functies als advocaat en lid van de raad van bestuur van de Verenigde Nederlandse Uitgeverijen (VNU). In 1968 scheidden De Roy van Zuydewijns ouders en tien jaar later kwam zijn vader te overlijden. Hij bleef samen met zijn moeder en vier oudere zussen in Amsterdam wonen.

Studie

Edwin de Roy van Zuydewijn volgde zijn middelbare school aan het Amsterdams Lyceum en ging later naar het internaat Louisa State in Baarn. Na zijn middelbare school studeerde hij achtereenvolgens aan de universiteit van Amsterdam en van Leiden en aan de universiteit van Californië, Los Angeles (VS). Als vervolg op zijn avontuur in Amerika promoveert hij in 1997 aan de universiteit van Oxford (Groot-Brittannië) op een proefschrift over politieke aspecten van wapenleveranties uit de Bondsrepubliek Duitsland aan het Midden-Oosten.

Huwelijk

In 1998 ontmoet Edwin de Roy van Zuydewijn prinses Margarita. Zij was de dochter van Irene van Lippe-Biesterfeld en Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Omdat Irene en Carlos Hugo in 1964 zonder toestemming van het parlement waren getrouwd, werden hun vier kinderen, waaronder dus Irene, niet tot het Koninklijk Huis gerekend. In 2001 besloten De Roy van Zuydewijn en prinses Margarita te trouwen. Koningin Beatrix en Carlos Hugo waren opvallende afwezigen bij de bruiloft. De eerste geruchten over de slechte verhoudingen binnen het Koningshuis deden de ronde, maar pas in 2003 barstte de bom.

Beschuldiging Koninklijk Huis

Dat de verhoudingen binnen de Koninklijke familie op scherp stonden was lang goed verborgen gehouden voor de media. Toen in maart 2003 De Roy van Zuydewijn en prinses Margarita in een openhartig interview in HP/De Tijd uit de doeken deden wat voor onrecht de Koninklijke familie het echtpaar volgens henzelf had aangedaan, werd het een publieke zaak. Zij beschuldigden de familie ervan Fincentives, het bedrijf dat De Roy van Zuydewijn in 2001 startte, te hebben gedwarsboomd en dat zij gesprekken van hem en zijn familie hadden afgeluisterd.

Strafklachten tegen Kok, De Vries & Zalm

Het paar diende een strafklacht in tegen een aantal oud-bewindslieden, waaronder voormalig premier Kok en de ex-ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Zalm (Financiën), waarna de rijksrecherche een onderzoek begon. Uiteindelijk moest premier Balkenende toegeven dat de verrichtingen van De Roy van Zuydewijn nauwlettend werden gevolgd. Zuydewijn zelf dacht dat de oorzaak lag in het feit dat de Oranjes hem ongeschikt vonden als echtgenoot van Margarita. Er gingen al langer geruchten in de media dat het huwelijk tussen de twee op springen stond. Naast de schulden die De Roy van Zuydewijn had, zou hij Margarita niet goed behandelen.

Scheiding

In 2004 kwam het kasteel in Frankrijk dat het echtpaar bezat te koop te staan en ging prinses Margarita zelfstandig in een appartement in Amsterdam wonen. Het huwelijk leek voorbij, maar de twee ontkenden dit ten stelligste. Op 13 augustus 2004 maakte Margarita’s advocaat Germ Kemper tegen de zin van De Roy van Zuydewijn in dan toch de scheiding bekend. Eerder op die dag waren persoonlijke papieren van prinses Margarita uit haar auto gehaald, waar vermoedelijk ook de scheidingspapieren bij zaten. Op 8 november 2006 werd de echtscheiding formeel uitgesproken. Wijnande Eleonore van Gulden was nog diezelfde dag te zien bij EenVandaag met een emotioneel televisie-interview waarin zij haar zoon steunde. Na de scheiding zette De Roy van Zuydewijn de zaak tegen de staat door.

Media-aandacht

Na de scheiding zocht De Roy van Zuydewijn veelvuldig de aandacht van de media. Zo zei hij in maart 2005 in een interview bij Barend en Van Dorp dat prins Bernhard bang was voor een cliënt van zijn vader en hem daarom uit de familie wilde werken. Ook liet hij belastende documenten zien die moesten aantonen dat Bernhard een naziverleden had. In 2006 publiceert het blad Propria Cures een door De Roy van Zuydewijn geschreven stuk, waarin hij beweert dat de Greet Hofmans-affaire een afleidingsmanoeuvre was van Prins Bernhard. Bernhard werd in het stuk “onze grootste landverrader ooit” genoemd.

Opdrachtgever bekend

Het is De Roy van Zuydewijn er alles aan gelegen erachter te komen wie de opdracht had gegeven voor het afluisteren van hem en zijn familie. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat prins Bernhard zelf de opdracht had gegeven De Roy van Zuydewijn te schaduwen. Dit bleek uit een brief van premier Mark Rutte dinsdag 2 december 2014 aan de Tweede Kamer. Guus Appels, hoofd van Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), erkende dat zijn dienst in 2000 een ‘oriënterend informatieonderzoek’ heeft uitgevoerd naar De Roy van Zuydewijn en zijn familie. Nu hij antwoord heeft op zijn belangrijkste vraag, is het afwachten hoe de zaak zich verder ontwikkeld.

 

<h2>Bronnen</h2>
www.wikipedia.org: <a title="Edwin de Roy van Zuydewijn" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Edwin_de_Roy_van_Zuydewijn" target="_blank">Edwin de Roy van Zuydewijn</a>

www.novatv.nl: <a title="Edwin de Roy van Zuydewijn" href="http://www.novatv.nl/page/detail/nieuws/1149/Biografie:%20Edwin%20de%20R... target="_blank">Edwin de Roy van Zuydewijn</a>

www.volkskrant.nl: <a title="De affaire De Roy van Zuydewijn in vijf bedrijven" href="http://www.volkskrant.nl/dossier-kabinet-rutte-ii/de-affaire-de-roy-van-... target="_blank">De affaire De Roy van Zuydewijn in vijf bedrijven</a>

www.npogeschiedenis.nl: <a title="Prinses Margarita onthult" href="http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2003/februari/Prinses-Margarita-ont... target="_blank">Prinses Margarita onthult</a>
<h2>Afbeelding</h2>
Door Minister-president [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rutte_balkenende_overdracht.jpg?u... target="_blank">Wikimedia Commons</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.