Geen afbeelding beschikbaar

Vredesakkoord in de Centraal Afrikaanse Republiek

In de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is een vredesakkoord gesloten tussen de rebellen en de regering. Tijdens de strijd tussen christenen en moslims in het land de afgelopen twee jaar zijn duizenden mensen om het leven gekomen en miljoenen gevlucht. De CAR wordt al jaren geteisterd door binnenlands geweld en staatsgrepen.


Onafhankelijkheid en onrust


Eind negentiende eeuw kregen de Fransen de macht in de Centraal Afrikaanse Republiek, dat toen nog Ubangi-Shari heette. In 1960 werd het land onafhankelijk van Frankrijk en nam het de naam Centraal Afrikaanse Republiek aan. In het land werd een dictatuur gevormd door David Dacko, maar deze werd in 1965 omvergeworpen door Jean-Bédel Bokassa. Bokassa riep zichzelf uit tot president voor het leven en keizer van Centraal Afrika in 1972. Met behulp van de Fransen werd hij echter in 1979 afgezet en kwam Dacko weer aan de macht.


Staatsgrepen


In 1981 werd de impopulaire Dacko voor de tweede keer afgezet en kwam er een militaire junta aan de macht tot 1985. Deze junta was wederom een dictatuur. Onder internationale druk van onder meer de VS werden in 1993 de eerste democratische verkiezingen gehouden in de CAR, waarbij Ange-Felix Pattasé werd verkozen tot president. Hij werd op zijn beurt in 2003 afgezet door generaal François Bozizé. Deze werd herkozen bij verkiezingen en was tot begin 2013 president van de CAR. Op 24 maart 2013 werd hij echter afgezet door het islamitische rebellenleger van Michel Djotodia, ook wel Seleka genoemd. Djotodia riep zichzelf vervolgens uit tot president.


Etnische conflicten


Moslims en christenen leven in het land op zeer gespannen voet met elkaar. Deze spanningen zijn het gevolg van het presidentschap van Djotodia, de eerste islamitische president van de CAR. De bevolking van de CAR is overwegend christelijk. Nadat Djotodia president werd verliet hij zijn rebellenleger Seleka. De militante groepering bleef echter door middel van geweld druk uitoefenen op de samenleving. Sinds de laatste staatsgreep in 2012, waarbij de rebellenleider Djotodia de macht overnam, was het land in een staat van chaos en zijn er regelmatig uitbraken van geweld.


Vredesakkoord


In mei 2015 is een vredesakkoord gesloten tussen de rebellen en de regering. De rebellen zullen hun wapens in moeten leveren en zij die oorlogsmisdaden hebben gepleegd worden vervolgd. Nog altijd bestaat er veel wantrouwen tussen de christenen en moslims in het land, de problemen van het Afrikaanse land zijn dus nog zeker niet opgelost. Het vredesakkoord is een noodzakelijke eerste stap in de richting van een stabiele Centraal Afrikaanse Republiek.     Dit bericht verscheen eerder op IsGeschiedenis.nl en is aangepast om het beter aan te laten sluiten bij de actualiteit. 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!