Geen afbeelding beschikbaar

Charles Osborne: 68 jaar de hik

Op 13 juni 1922 kreeg de Amerikaanse Charles Osborne de hik. Op zich geen historisch feit, ware het niet dat zijn hik maar liefst 68 jaar lang bleef. Ondanks bezoeken aan vele artsen lukte het Osborne niet van de hik af te komen, tot het op een dag in 1990 opeens stopte. Osborne heeft het merendeel van zijn 97-jarige leven de hik gehad, met alle gevolgen van dien.

De hik

De hik wordt veroorzaakt door een plotselinge ongecontroleerde samentrekking van het middenrif. Iedereen ervaart het verschijnsel wel eens en veelal verdwijnt de hik vanzelf. Wanneer de hik meer dan 48 uur aanhoudt, wordt er gesproken van chronische hik. Het woord ‘hik’ komt van het geluid wat hikken veroorzaakt.

Osborne begint met hikken

Op 13 juni 1922  begon de toen 28-jarige Osborne met het slachten van een varken. Hij tilde het karkas op en viel. Ook al leek de val weinig impact te hebben, toch was deze verantwoordelijk voor zijn jarenlange hik. Artsen vermoedden dat er door zijn val een bloedvat knapte waardoor het gedeelte van het brein dat de hik reguleert en doet stoppen kapot ging.

Zoektocht naar remedies

Gemiddeld hikte Osborne tijdens zijn ´hikkende´ jaren wel twintig keer per minuut als hij wakker was. Dit betekent dat hij zo´n 420 miljoen keer heeft gehikt in zijn leven. Osborne probeerde van alles tegen de hik, bezocht vele artsen en hij kreeg duizenden brieven met tips. Niets werkte. Na enige tijd retourneerde hij de brieven met een kort bericht: “al geprobeerd”. Osborne leerde het geluid van de hik grotendeels te onderdrukken door een speciale techniek die hij leerde van artsen van de Mayo Clinic. Zijn eten werd gepureerd om te zorgen dat het gemakkelijker zijn maag kon bereiken. Enkel gedurende zijn slaap stopte hij met hikken.

Guinness Book of World Records

Een mogelijke oplossing voor chronische hikklachten is een operatie waarbij de zenuwen naar het middenrif worden doorgesneden. Dit kan resulteren in ademhalingsproblemen en vanwege de risico’s van de operatie weigerde Osborne een dergelijke behandeling te ondergaan. Verrassend genoeg heeft Osborne een zeer normaal leven gehad. Hij trouwde twee keer, kreeg acht kinderen en heeft diverse banen gehad gedurende zijn werkzame leven. Door zijn aanhoudende hik kwam hij in het Guiness Book of World Records en werd hij meermaals gevraagd in talkshows te verschijnen om te praten over zijn aandoening.

Einde van de hik

Alle actieve pogingen om van de hik af te komen mislukten. Zo vuurde een vriend van Osborne vlak bij zijn hoofd een pistool af, in de hoop dat Osborne van de schrik zou stoppen met hikken. Hij schrok weliswaar, maar dat had geen baat. In 1990 kwam er plots een einde aan zijn hik, de reden hiervan blijft tot op heden onbekend. Na een jaar verlost te zijn van de hik die hem 68 jaar lang had geteisterd, stierf Osborne in 1991 op 97-jarige leeftijd.  

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.