Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Indianapolis Motor Speedway

Op 20 augustus 1909 werd de Indianapolis Motor Speedway geopend. Op deze bijna 4 kilometer lange baan wordt onder andere elk jaar op de zondag voor Memorial Day de bekende Indy 500 gereden. Hoewel op de racebaan vrijwel enkel races worden georganiseerd voor het Amerikaanse publiek, is deze wel over de hele wereld bekend.

De vroege jaren

De eerste 500 mijlsrace vond plaats in 1911. De racer Ray Haroun mocht daarbij met een tijd van 6 uur, 41 minuten en 8 seconden de eerste plaats opstrijken. Als racecoureur moest je niet bang aangelegd zijn. Het grote aantal auto’s dat die dag met de race startte, zorgde ervoor dat “de baan, vooral in het begin overvol was en de cars elkaar in den weg waren, waardoor natuurlijk de kans voor ongelukken aanmerkelijk grooter werd.” Een coureur liet dan ook tijdens de wedstrijd het leven en een andere coureur raakte bewusteloos.

Gevaarlijke sport

Door veiligheidsmaatregelen is het evenement voor de deelnemers sinds deze voor het eerst gehouden werd een stuk veiliger geworden. Toch kent de baan een lange lijst met namen van mensen die op of naast de baan tijdens het evenement door ongelukken het leven lieten. De dood van twee zeventienjarige onderhoudswerkers door bliksem, op 21 juli 1964, kan daarbij wel als een van de meest onhandige gezien worden.

Tradities

In de loop der jaren ontstonden rondom het race-evenement verschillende tradities. Vanaf het moment dat de coureur Louis Meyer bijvoorbeeld de race won in 1936, werd het gebruik ingesteld de winnaar melk te geven. Meyer had namelijk de gewoonte na een wedstrijd altijd een glas melk te drinken. Na een tussenpose waarin het gebruik niet gewoon was, tussen 1947 en 1955, werd deze in 1956 weer in ere hersteld.  Tijdens de editie van 1957 werd voor het eerst een parade georganiseerd voor de race. Aan de manier waarop het lijflied van het evenement, Back home again in Indiana, ten tonele wordt gebracht is te zien hoe het evenement steeds verder uitgroeide tot een nationalistisch evenement. Aanvankelijk werd het toevallig wel eens gespeeld door een bandje naast het circuit, maar in 1948 werd bepaald dat het lied iedere keer voor aanvang van een race gezongen moest worden.

Bijzondere deelnemers

Sinds 1984 doet de Nederlander Arie Luijendijk mee aan de Indy 500. Deze won hij twee keer, in 1990 en 1997. Hoewel vrouwen werden ontmoedigd om mee te doen aan de races op het circuit en het vrouwelijke journalisten zelfs verboden werd zich in de pit te begeven, doet sinds 1992 wel minimaal een vrouw mee aan deze legendarische echt mannelijke racewedstrijd.

Bronnen:

Delpher.nl, Haroun wint het

Delpher.nl, Van den Grooten Auto-Wedstrijd

Indianapolismotorspeedway.com, Indy 500 Traditions

 

Afbeelding:

Wikipedia.nl

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.