Arrestatie Mata Hari
Op 13 februari 1917 wordt de van oorsprong Nederlandse danseres en spionne Mata Hari gearresteerd in Parijs. De Fransen verdachten haar ervan een spionne voor de Duitsers te zijn. Hoewel er geen sluitend bewijs is wordt zij datzelfde jaar nog geëxecuteerd.
De Nederlandse Mata Hari
Mata Hari werd op 7 augustus 1876 geboren in Leeuwarden als Margaretha Geertruida Zelle. Mata Hari kreeg tot haar dertiende privélessen Frans, Duits en Engels. Haar ouders scheidden kort na het faillissement van haar vader in 1889. In 1891 overleed haar moeder en kwam zij bij een oom in Den Haag te wonen waar zij een opleiding tot kleuterleidster volgde. In 1894 reageerde Margaretha op een huwelijksadvertentie in Het Nieuws van den Dag. Zij trouwde met de man uit de advertentie, Rudolph MacLeod, een militair die twintig jaar ouder was. Zij woonden een aantal jaar in Nederlands-Indië en na hun terugkeer in Nederland besloten zij in 1902 te scheiden.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
Mata Hari als danseres en spionne
Na de scheiding trok Margaretha naar Parijs waar zij vanaf 1905 een bekende danseres was in de uitgaanswereld en mocht zelfs optreden in de Scala in Milaan. Margaretha trad op onder de naam Mata Hari wat Maleis is voor ‘oog van de dag’. In 1914 kreeg zij het aanbod om voor een half jaar in het Metropol-theater in Berlijn op te treden. Het uitbreken van Eerste Wereldoorlog maakte echter een einde aan haar danscarrière: alle theaters werden gesloten. Mata Hari keerde voor korte tijd terug naar Nederland om vervolgens weer naar Parijs te gaan. Voordat zij terugkeerde naar Parijs werd zij door de Duitse geheime dienst gevraagd om voor 20000 franc in Frankrijk voor hun te spioneren. Zij nam het geld aan maar was nooit van plan geweest om daadwerkelijk te spioneren. De Franse en Britse geheime diensten wisten van het contact tussen Mata Hari en de Duitsers. Bovendien paste zij perfect in het profiel van spionne: ze reisde veel, sprak haar talen en ontmoette mannen in hoge functies. In Frankrijk werd zij gevraagd om te spioneren voor de Franse regering. In ruil voor een grote som geld brengt Mata Hari verslag uit over de contacten tussen haar en de Duitsers. Hoewel zij de Duitsers bedonderde was zij niet van plan om ditzelfde met de Fransen te doen. Des te opmerkelijker was haar arrestatie in parijs op 13 februari 1917.
Arrestatie en terechtstelling Mata Hari
Op 13 februari 1917 werd Mata Hari door zes politieagenten opgehaald uit haar hotel en gearresteerd. Er was geen sluitend bewijs voor haar schuld, desalniettemin werd zij op 15 juli datzelfde jaar ter dood veroordeeld en op 15 oktober werd zij door een peloton geëxecuteerd. Waarom zij door de Fransen veroordeeld werd blijft onduidelijk. Een theorie is dat zij in de val werd gelokt, een andere theorie luidt dat zij sowieso alle schijn tegen had. Misschien wilden de Fransen het moreel hooghouden tijdens de oorlog door haar te executeren. In 2017 gaf de Franse regering het dossier van Matta Hari vrij, ook hieruit blijkt dat er niet genoeg bewijs was voor haar veroordeling.
Leestip:
Mata Hari (1876-1917): de levende legende
Auteur: Marijke Huisman
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9065504427
Winkelprijs: €10,-
Bestel Mata Hari (1876-1917): de levende legende
Bronnen:
- Gendergeschiedenis.nl, De legendarische Mata Hari
- Scientias.nl, Spionne of slachtoffer?
Afbeelding:
- Wikimedia, Mata Hari in 1906