Atoombom op Hiroshima

Atoombomaanval op Hiroshima

Een kilometerhoge paddenstoelwolk rijst op van de aarde. Een onvoorstelbaar vertoon voor veel mensen, maar voor sommigen de realiteit. Op 6 augustus 1945 viel er om kwart over acht ’s ochtends een atoombom op Hiroshima die in het totaal het leven van meer dan 200.000 mensen eiste. Die dag staat sindsdien bekend als de Atomic Bomb Day.

Beëindiging van de Tweede Wereldoorlog

Ondanks de gelimiteerde kennis over kernwapens in de jaren ’40 besloot de Amerikaanse president Harry S. Truman een atoombom te gebruiken om met Japan af te rekenen en zo een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Welgeteld 75 jaar geleden werd de 4.000 kilogram wegende uraniumbom ‘Little Boy’ door het Amerikaanse leger op Hiroshima geworpen. Er vielen pakweg  70.000 doden als gevolg van een enorme drukgolf en de intense hitte die vrijkwam van de explosie. Brandwonden en stralingsziektes eisten echter in de daaropvolgende maanden en jaren ongeveer evenveel slachtoffers op.

Bom op Nagasaki

Drie dagen later werd een tweede bom afgeworpen, ditmaal op Nagasaki. Rond die tijd was de aanslag op Hiroshima nog niet eens door heel Japan waargenomen. De tweede bom kreeg de codenaam ‘Fat Man’. Het dodental van deze bom was veel lager; ongeveer 40.000 mensenlevens. De bom miste namelijk zijn doel wegens een wolkenveld dat het zicht van de Amerikaanse bommenwerper belemmerde.

Het Manhattanproject

Zowel Little Boy als Fat Man werden ontwikkeld als onderdeel van het Manhattanproject. Enkele dagen na de tweede nucleaire aanval, op 14 augustus 1945, gaf Japan zich onvoorwaardelijk over aan de Verenigde Staten. Little Boy en Fat Man vormden samen de eerste en de laatste keer dat een atoombom werd gebruikt in oorlogstijd.

Hiroshima Peace Memorial Park

In 2015 was het precies 70 jaar geleden dat de atoomaanval plaatsvond. Daarom vond er de Hiroshima Peace Memorial Ceremony plaats in het Hiroshima Peace Memorial Park. Het is de herdenkingsceremonie van alle slachtoffers die gevallen zijn op 6 augustus. Dit park werd gebouwd op het open veld dat door de nucleaire explosie ontstond. Zowel de familie van de slachtoffers als mensen in de rest van de wereld staan stil bij de personen die stierven naar aanleiding van het bombardement. Om precies kwart over acht klinkt de Vredesbel en luidden er sirenes over de hele stad. Een minuut lang wordt er stilte gehouden, zowel bij de ceremonie als in huishoudens en werkplaatsen. Zelfs auto’s op de snelweg komen tot stilstand om de slachtoffers te eren. Tijdens de stilte wordt er gebeden voor eeuwige wereldvrede.    

Afbeelding:

By Enola Gay Tail Gunner S/Sgt. George R. (Bob) Caron [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!