Hillary Clinton: een ervaren maar controversiële presidentskandidaat

Hillary Clinton leek lange tijd de gedoodverfde winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In de aanloop naar de verkiezingsdag spraken de meeste polls over een ruimschootse overwinning van Clinton. Er werd gesteld dat de kans dat zij president werd tussen de 80 en 90 procent was. Clinton verloor echter in enkele belangrijke swingstates, die Donald Trump een aanzienlijk aantal kiesmannen opleverden. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat Hillary Clinton de verkiezingsstrijd verloren heeft. Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten.

Jeugd en studententijd

Hillary Clinton, geboren als Hillary Diane Rodham, werd in 1947 als eerste kind geboren van Hugh en Dorothy Howell Rodham. Ze groeide samen met twee jongere broers op in een buitenwijk van Chicago. Haar vader was Republikeins en ook Hillary Clinton voelde zich in haar jonge jaren verbonden met de Republikeinse waarden. In 1964 voerde ze campagne voor de Republikeinse presidentskandidaat, Barry Goldwater – haar interesse voor de politiek werd al vroeg duidelijk. In 1968, na een speech van Martin Luther King gehoord te hebben, liet zij haar Republikeinse achtergrond achter zich en werd democraat.

In 1965 ging Hillary studeren aan de Wellesley Universiteit te Massachusetts. Hier studeerde ze politicologie en psychologie (minor). Tijdens haar studententijd was Hillary actief in de studentenpolitiek van de Universiteit en hield zich veel bezig met sociale ongelijkheid. Nadat zij in 1969 afstudeerde werd ze geaccepteerd om rechten te studeren aan Yale. Tijdens haar periode aan Yale leerde zij ook haar toekomstige man kennen: Bill Clinton. Tijdens haar zomervakanties verrichtte Hillary werkzaamheden voor verschillende democratische politici. Na haar afstuderen van Yale volgde zij onderwijs aan het Yale Child Study Center. Uiteindelijk zou Hillary te maken krijgen met een belangrijk schandaal uit de Amerikaanse geschiedenis: het Watergateschandaal. Als advocate adviseerde Hillary het comité dat een uitspraak moest doen over de aanklachten tegen de toenmalige president, Richard Nixon.

Hierna gaf zij les aan de Universiteit van Arkansas, de Universiteit waar ook Bill Clinton aan verbonden was. De twee trouwden in 1975. Hillary bleef haar politieke ambities volgen: in 1976 was zij werkzaam bij de campagne voor de democratische kandidaat Jimmy Carter. Haar man was gouverneur van Arkansas van 1979-1981 en van 1983-1992, wat Hillary tot ‘First Lady’ van de staat maakte. Tijdens deze periode was Hillary werkzaam op allerlei velden op het gebied van kinderwelzijn. Zo was zij bijvoorbeeld medeoprichter van de Arkansas Advocates for Children and Families en bestuurslid van het Children’s Defend Fund en het Arkansas Children’s Hospital.

Politiek en schandaal

Van 1993 tot 2001 was haar man, Bill Clinton, president van de Verenigde Staten. Dit maakte Hillary tot First Lady. Tijdens deze periode kwam een aantal controversiële zaken aan het licht. De Clintons zouden geïnvesteerd hebben in het Whitewater vastgoed project, een project dat de regering uiteindelijk 73 miljoen zou kosten. Verder kwam in 1998 het seksschandaal van Bill Clinton en Monica Lewinsky aan het licht. Dit betekende bijna het einde van het presidentschap van Bill Clinton, maar uiteindelijk kon hij aanblijven als president.

In 1999 stelde Hillary zich in New York beschikbaar als kandidaat voor de Senaat. Zij werd de eerste First Lady die ook politiek actief was en tevens de eerste vrouw die een plaats in de Senaat kreeg. Hillary bleef ambitieus en politiek gedreven en stelde zich in  2007 verkiesbaar voor het presidentschap. Zij nam het op tegen onder anderen Barack Obama. In 2008 won Obama en werd hij de eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten. Hillary had hier de kans om de eerste vrouwelijke president van het land te worden.

Obama stelde Hillary Clinton in 2009 aan als Secretary of State (minister van buitenlandse zaken). In deze functie focuste Clinton zich op vrouwenrechten en mensenrechten. Ook leidde zij de Amerikaanse diplomatieke betrokkenheid bij de Arabische Lente en de militaire interventie van onder andere de Verenigde Staten in Libië. Vooral dit laatste feit leidde tot kritiek op Clinton. Dit was echter niet het enige controversiële moment voor Clinton in haar functie als Secretary of State. In september 2012 werd een diplomatieke post van de Verenigde Staten in Benghazi, Libië aangevallen. Hierbij kwamen 4 Amerikanen om het leven, waaronder ambassadeur Christopher Stevens. Deze zaak zou nog jaren voortslepen. Clinton werd onder andere slecht leiderschap, slecht management en nalatigheid verweten.

Hillary for prison

Er ontstond nog meer controverse rondom Clinton toen in 2014 naar buiten kwam dat zij in haar functie als Secretary of State haar persoonlijke email gebruikte voor officiële overheidszaken. Dit leidde tot onderzoeken door onder andere de FBI en is een van de zaken waarop Clinton veelal wordt aangevallen door haar politieke opponenten. Zo heeft Donald Trump meerdere malen gezegd dat hij Hillary zou laten arresteren, en is ‘Hillary for Prison’ een veel gebruikte slogan op Republikeinse bijeenkomsten. Hoewel Clinton niet officieel vervolgd werd om deze affaire, werd haar wederom nalatigheid en zorgeloosheid verweten, ditmaal met betrekking tot onder andere geheime informatie.

Stronger Together

Clinton maakte in 2015 bekend dat zij mee zou doen aan de race voor het presidentschap. Zij nam het op tegen Bernie Sanders en won uiteindelijk de Democratische nominatie voor het presidentschap. Inmiddels neemt zij het op tegen de Republikeinse Donald Trump. Clinton stelde zich onder andere sterk te maken voor het verlagen van studieschulden, hervorming van justitie, financiële hervorming, vrouwenrechten en verbetering van de gezondheidszorg in Amerika. Zij stelde dat Trump het land probeert te verdelen, terwijl zij het juist bijeen probeert te houden. Dit probeerde Hillary aan te tonen met haar slogan: ‘Stronger together’, waarmee zij benadrukte dat waar Trump staat voor verdeeldheid, zij staat voor eenheid. Met het andere deel van de slogan, ‘I’m with her’, speelde zij in op het feit dat zij de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten kan worden.

<h3>Bronnen</h3>
notablebiographies.com, <a href="http://www.notablebiographies.com/Ch-Co/Clinton-Hillary-Rodham.html" target="_blank">Clinton Hillary Rodham</a>

hillaryclinton.com, <a href="https://www.hillaryclinton.com/about/hillary/" target="_blank">About Hillary</a>

biography.com, <a href="http://www.biography.com/people/hillary-clinton-9251306#related-video-ga... target="_blank">Hillary Clinton</a>

wikipedia.org, <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Watergate_scandal" target="_blank">Watergate Schandal</a>
<h3>Afbeelding</h3>
flickr.com, foto door <a href="https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/" target="_blank">Gage Skidmore</a>, <a href="https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/23705602384/" target="_blank">Hillary Clinton</a>

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.