Arafat

De toespraak van Arafat bij de Verenigde Naties

New York 1974 - ‘Ik sta hier vandaag voor u met een olijventak en een pistool van een vrijheidsstrijder. Laat de olijventak niet uit mijn hand vallen. Ik herhaal: laat de olijventak niet uit mijn hand vallen.’ Zo sprak Yasser Arafat op 13 november ten overstaan van de Verenigde Naties.

Vergadering Verenigde Naties

Ondanks protesten van Israel en de Verenigde Staten maakte Yasser Arafat, leider van de Palestina Liberation Organization (PLO), in 1974 zijn opwachting in een vergadering van de Verenigde Naties (VN). De PLO was in 1964 opgericht en had bij zijn oprichting tot doel om de Palestijnse staat te bevrijden. Israel en de Verenigde Staten ontkenden in deze periode dat de Palestijnen een onafhankelijk volk waren. Toch begonnen de Verenigde Naties vanaf 1968 steeds meer te erkennen dat de Palestijnen rechten in het omstreden gebied hadden.

Toespraak van Arafat

Deze erkenning resulteerde in een uitnodiging aan de voorzitter van de PLO, Yasser Arafat, om in 1974 voor de VN een toespraak te houden. Arafat trad de VN tegemoet met zijn holster nog aan zijn heup. Zijn pistool had hij er echter uitgehaald. Arafat bepleitte een democratische staat, waar moslims, joden en christenen naast elkaar konden leven. Arafat sloot zijn toespraak af met de woorden: ‘Ik sta hier vandaag voor u met een olijventak en een pistool van een vrijheidsstrijder. Laat de olijventak niet uit mijn hand vallen. Ik herhaal: laat de olijventak niet uit mijn hand vallen.’ De olijventak was in deze een symbool voor de vrede. Door deze toespraak nam de sympathie voor de Palestijnen wereldwijd toe.

De erkenning van de PLO

In 1974 werd de PLO erkend als het enige orgaan dat het Palestijnse volk representeert en is sindsdien waarnemend lid van de VN. In 1988 riep de PLO de onafhankelijke Palestijnse Staat uit. Daarnaast erkende zij de staat Israel en zijn recht om in vrede te bestaan. In 1993 leidde geheime vredesgesprekken tussen de Palestijnen en Israel tot de Oslo-akkoorden, waarvoor Arafat in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Oplossing conflict Israël en Palestina

De vraag die op dit moment centraal staat in het conflict tussen Israël en de Palestijnen is of een twee-statenoplossing kan leiden tot een vreedzame en duurzame oplossing van het conflict. Op dit moment heeft cultuurorganisatie UNESCO de Palestijnse Autoriteit volwaardig lidmaatschap verleend. Het proces voor de twee-statenoplossing wordt echter tegengewerkt doordat Israel nederzettingen blijft bouwen in betwiste gebieden als Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Daarnaast heeft Israel gebieden in handen die volgens de Palestijnen niet aan hen toebehoren, zoals de bovengenoemde Westelijke Jordaanoever, maar ook de Gazastrook en de Sinaïwoestijn. Hierdoor komt het geregeld tot een confrontatie tussen joden en Palestijnen.  

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.