Eugene Cernan

Eugene Cernan: laatste man op de maan

Eugene Cernan is op 82-jarige leeftijd overleden. Eugene Cernan was commandant tijdens de Apollo 17-missie. Dit werd de voorlopig laatste bemande vlucht naar de maan. Daardoor was Eugene Cernan de laatste persoon op de maan.


Eugene Cernan als astronaut


Net zoals de meeste astronauten aan het begin van de ruimtevaart, was Cernan als één van de eerste astronauten van origine gevechtspiloot. In juni 1966 maakte hij zijn eerste ruimtereis in de Gemini-9, samen met Thomas Stafford. Hier maakte Cernan zijn eerste ruimtewandeling, ondanks dat de reis niet geheel vlekkeloos verliep.


Gemini 9 Agena


De Gemini 9A was de zevende bemande ruimtevlucht in het kader van het Amerikaanse Geminiprogramma. Het doel van de vlucht was om met het onbemande ruimtevaartuig Agena te koppelen en een ruimtewandeling te maken. Deze wandeling zou uitgevoerd worden door Cernan, maar ging alles behalve vlekkeloos. Hij had maar weinig grip aan de buitenzijde van de Gemini 9A, waardoor hij zich erg in moest spannen. De binnenkant van zijn helm besloeg en hij zag niets meer. Noodgedwongen klom hij daarom met veel moeite terug zijn schip in.


Apollo 10


De volgende ruimtereis van Eugene Cernan was een vlucht uit het Apolloprogramma. Samen met John Young en Thomas Stafford vertrok Cenan in mei 1969 richting de maan. De Apollo 10 zou dienen als een soort ‘generale repetitie’ voor de Apollo 11. Het doel van de Apollo 10 was dan ook om modules te testen en te koppelen in een baan om de maan. Wederom liep de ruimtereis niet geheel zonder complicaties. Er deed zich een communicatiefout voor, waardoor Stafford handmatig de besturing over moest nemen om een ramp te voorkomen. Ook beweerde Cernan dat er minder brandstof in de brandstoftank zat dan in de plannen stond. Volgens hem was de NASA bang dat de astronauten anders zonder toestemming op de maan zouden landen.


Apollo 17


De laatste bemande missie naar de maan was de Apollo 17. In december 1972 vertrok Cernan in deze laatste Apollo-missie met piloten Schmitt en Evans naar de maan. Het landingsterrein van de Apollo 17 was niet makkelijk. Het lag midden in het Taurusgebergte. Vanaf de landingsplek konden onderzoeken naar de kraters worden voortgezet. De astronauten verbleven drie dagen op de maan, waar ze bodemonderzoek verrichtten. Dit werd onder andere gedaan met behulp van een maanwagen, waarmee ruim 35 kilometer over de maan werd afgelegd. Onderzoekers hoopten op bewijs dat kraters niet enkel door meteorieten werden veroorzaakt, maar ook door vulkanen van rond de 500 miljoen jaar oud. Het leek even bevestigd te worden, toen Schmitt een stuk oranje bodem vond. Echter liep dit uit op een teleurstelling, toen het toch afkomstig van een meteoriet bleek te zijn.


Apollo 17 in de media


Wat de Apollo 17 mede legendarisch maakte, was de enorme media aandacht. Er zijn ruim 2000 foto’s gemaakt op de maan, de lancering was live te zien op televisie en ook vanaf de maan was de activiteit live te volgen. De livestream was zelfs zo ontwikkeld dat de camera bestuurd kon worden vanaf de aarde.  


 


Meer geschiedenis nieuws lezen? Geschiedenis Magazine is hét tijdschrift voor geschiedenisliefhebbers. Laat je inspireren en profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95) én 5 welkomstcadeaus!

Bronnen:


deredactie.be Cernan project-apollo.info Apollo nasa.gov Apollo


Afbeeldingen:


wikipedia.org Eugene Cernan

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt