Apartheidsstrijder Ahmed Kathrada

Ahmed Kathrada, de man die naast Mandela knokte voor de ongelijkheid in Zuid-Afrika is op 87-jarige leeftijd overleden. Zo wereldwijd bekend als Mandela werd Kathrada niet, maar hij heeft zich tot zijn dood bezig gehouden met de politiek en zijn strijd tegen onrecht.

Tussen wal en schip in Zuid-Afrika

Onrecht kreeg al snel een grote plek in het leven van Kathrada, zo was het hem door zijn Indiase afkomst niet toegestaan om op een witte en ook niet op een zwarte school te studeren. Kathrada en zijn familie woonde in het dorpje Schweizer-Reneke, maar moest noodgedwongen naar school in Johannesburg, wat zo’n 291 km reizen is. Op zijn twaalfde sloot Kathrada zich daar aan bij de Jonge Communisten Johannesburg.

Rechten voor Indiase immigranten

Toen Kathrada zeventien was stopte hij met zijn opleiding om zich aan te sluiten bij de Transvaal Passive Resistance Council. Een groep die zich inzette voor de rechten van Indiase burgers in Zuid-Afrika. Door zijn medewerking aan een campagne tegen de onderdrukking van Indiase burgers belandde Kathrada op zijn zeventiende voor het eerst in de cel, waar hij een maand moest zitten wegens burgerlijke ongehoorzaamheid.

Kathrada en Mandela

Omdat ze beiden actief waren in de strijd tegen apartheid, ontmoetten Mandela en Kathrada elkaar bij een bijeenkomst van het ANC. Ze waren beide lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de politieke partij die zich inzette voor de vrijheid en tegen de onderdrukking van de Blanke regering. De toenmalige regering van Zuid-Afrika verbood deze partij in 1961, waarna de beweging zich ondergronds verder ontwikkelde.

Celgenoten op Robbeneiland

Omdat het ANC nu verboden was, hield de partij illegale bijeenkomsten op afgelegen plekken. Tijdens een van deze bijeenkomsten werden ze verrast door de politie. Zowel Mandela als Kathrada werden opgepakt. Hierna volgde de bekende Rivonia-hoorzittingen, waar beiden werden veroordeeld tot levenslange celstraffen. Op Robbeneiland waren Kathrada en Mandela celgenoten tot hun vrijlating in februari 1990. Kathrada en Mandela zijn altijd goede vrienden geweest, zo sprak Kathrada op de begrafenis van Mandela in een emotionele speech over ‘zijn broer’.

<h3>Bronnen:</h3>
Nos.nl: <a href="http://nos.nl/artikel/2165408-zuid-afrikaan-kathrada-was-een-van-de-laat... target="_blank">Kathrada was een van de laatste verzoeners</a>

Wikipedia.org: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Kathrada" target="_blank">Ahmed Kathrada</a>

Volkskrant.nl: <a href="http://www.volkskrant.nl/buitenland/ahmed-kathrada-1929-2017-was-de-onge... target="_blank">Ongekroonde held Kathrada</a>
<h3>Afbeelding:</h3>
Wikimedia commons: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela#/media/File:ApartheidSignEn... target="_blank">Apartheid</a>

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.