Geschiedenis Magazine nr 3 van 2017

Dit nummer ligt sinds 14 april in de winkel. Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

Maarten van Rossem over Kennedy: was JFK inderdaad één van de beste Amerikaanse presidenten?

Door Maarten van Rossem
Op 29 mei zou John F. Kennedy 100 jaar zijn geworden. Hij was en is voor velen een held. Maar was JFK ook een goede president? Die vraag kan door niemand beter worden beantwoord dan door Maarten van Rossem , die al een leven lang wordt gefascineerd door de Amerikaanse politiek en geschiedenis.

De zwarte farao’s brachten Egypte weer tot bloei

Door Joost Vermeulen
Rond 770 voor Christus namen de Nubiërs de macht over in het Egyptische Rijk. Deze zwarte farao’s luidden een hernieuwde bloeiperiode in die zich kan meten met de hoogtijdagen van de farao’s die we uit de geschiedenisboekjes kennen.

Soestdijk vóór 1674: republikeins broeinest

Door Thera Coppens
Voor Soestdijk in 1674 over ging in handen van de Oranjes, was het landhuis een broeinest van republikeinse sympathieën. Thera Coppens brengt deze vergeten geschiedenis voor het voetlicht.

Politiek in Frankrijk: nog steeds een hofcultuur

Door Niek Pas
Na de Franse Revolutie van 1789 was het afgelopen met het absolute koningschap in Frankrijk, maar dat betekent niet dat de hofcultuur is verdwenen. Integendeel, de Franse politiek is – veel meer dan die in de omliggende monarchieën – doordrenkt van archaïsche rituelen. Hoe ver dat gaat, leest u in dit onthullende én onthutsende artikel.

Het raadsel van Stonehenge

Door Herman Clerinx
Stonehenge blijft fascineren, en het archeologisch onderzoek naar dit monument in Zuid-Engeland gaat onverminderd door. Wij gaan in op de interessantste kwestie van dit moment.

1e missie Rode Kruis: de Frans-Duitse Oorlog, 1870

Door Ad van Liempt
Anderhalve eeuw geleden, op 19 juli 1867, tekende koning Willem III het Koninklijk Besluit dat zou leiden tot de oprichting van het Nederlandse Rode Kruis. Drie jaar later brak, tot ieders consternatie, de Frans-Duitse oorlog uit. Kon de jonge vereniging dat wel aan? Ad van Liempt over hoe de jonge vereniging deze vuurproef doorstond.

‘Het Chicago van Zuid-Afrika’. Sophiatown, Johannesburg

Door Paul Knevel
Binnenkort op tv, in de serie over Zuid-Afrika: beelden van een wijk in Johannesburg die niet meer bestaat. Dit was in 1955 de eerste zwarte wijk die gesloopt werd vanwege de Apartheid. Geschiedenis Magazine laat de wijk nog een keer tot leven komen.
 

SPECIAL Tweede Wereldoorlog

Jaren ’30: straatgevechten tussen links & rechts

Door Lynn Baas
Met geweld de straat veroveren hoorde bij de fascistische en nationaal-socialistische ideologie. Ook in Nederland. Hoewel de NSB verkondigde dat ze via verkiezingen aan de macht wilde komen (om vervolgens de democratie af te schaffen), raakten haar militarische Weerbaarheidafdelingen (WA) regelmatig slaags met antifascisten.

Westerbork: schandvlek van ‘onze’ marechaussee

Door Frank van Riet
In de eerste jaren van de oorlog bleef Westerbork wat het ook voor de oorlog al was geweest, een opvangkamp voor Joodse vluchtelingen. Maar op 1 juli 1942 nam de bezetter Westerbork over en maakte het tot een Durchgangslager. In augustus waren al vijftien treinen met Joden naar Auschwitz vertrokken. En wie bewaakte het kamp? De bewoners, samen met ‘onze Marechaussee’.

Voedseldroppings: waarom pas ná de Hongerwinter?

Door Ingrid de Zwarte
De voedseldroppings eind april en begin mei 1945 behoren tot de krachtigste symbolen van de Bevrijding. Maar waarom kwamen ze niet eerder? De Nederlandse regering in Londen wist immers dat de bevolking tijdens de koude Hongerwinter gebrek leed.

Was de Waffen-SS wel een elite-eenheid?

Door Rob Hartmans
De Waffen-SS, ooit opgericht als Hitlers lijfwacht, groeide al snel uit tot een elite-eenheid met een reputatie van wreedheid én militaire effectiviteit. Maar klopt die reputatie wel met de werkelijkheid? Bleef de Waffen-SS een elite-eenheid waartoe alleen de besten van de besten werden toegelaten?

WO II als moreel kompas. Hoe lang nog?

Door Bas Kromhout
De jonge historicus Ewoud Kieft gaat de confrontatie aan met Mein Kampf. Hij kijkt door een wetenschappelijke bril naar dit meest beruchte boek aller tijden, maar vertelt ook wat Hitlers woorden bij hem persoonlijk oproepen. Het lezen van Mein Kampf is voor Kieft een methode van zelfonderzoek. Eén die hij iedereen aanbeveelt. Geschiedenis Magazine sprak met hem.