Geschiedenis Magazine nr 3 van 2014

Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

Thema: Tweede Wereldoorlog

Poolse bevrijders

Als we het in Nederland over onze bevrijders hebben, wordt er onmiddellijk aan de Canadezen, de Amerikanen en de Britten gedacht. Relatief onbekend is het grote aandeel dat Poolse soldaten in de bevrijding hadden. Hoe komt dat? 

Joods verzet

Er bestaat een beeld dat joden zich als makke schapen naar de vernietigingskampen lieten afvoeren. Dit is misleidend. Joden in Nederland hebben op allerlei manieren geprobeerd de vervolging tegen te werken. 

Voor en na '45

Wie geschiedenis op televisie ziet, stuit algauw op de naam van Ad van Liempt. En zeker als het over de Tweede Wereldoorlog gaat. Een interview met de oprichter van Andere Tijden en medewerker aan televisie-series als De Oorlog en Na de bevrijding.

En verder:

De paus als keizer

De paus is niet al tweeduizend jaar de grote hoeder en bestuurder van het katholieke geloof. Pas met de komst van de geldeconomie en de kruistochten ontstond er in de 11de/12de eeuw een machtsbasis waardoor de paus zijn 'keizerlijke' ambities kon waarwaken.

Gedreven vader

 ‘Vader Drees’ was een bezadigd premier zonder veel visie, zo wordt vaak gezegd. Dit doet Drees tekort. Hij was bereid tot compromis, maar ook temperamentvol en gedreven door een sterk socialistisch rechtvaardigheidsgevoel. 

Zijdeweg

Door de Zijdeweg raakten al in de Oudheid China en Voor-Azië met elkaar verbonden. Verschillende culturen en religies langs de route raakten met elkaar vervlochten. 

Onkuisheid

Gij zult geen onkuisheid doen, en gij zult geen onkuisheid begeren. Via de biechtstoel waakten priesters over de seksuele moraal van hun kudde. Maar wat wisten priesters van seks?

Alva

Alva is door zijn brute optreden als landvoogd in de Nederlanden als een ongekend meedogenloze tiran de geschiedenis ingegaan. Een nieuwe studie nuanceert het beeld enigszins.

Het Nibelungenlied

Wat de Ilias was voor de Grieken, was het Nibelungenlied voor de Duitsers. In de 19de eeuw werd de middeleeuwse tekst herontdekt als nationaal heldenepos.

Elektriciteit

De opkomst van elektriciteitsbedrijven werd geholpen door enthousiaste feministen die heilig geloofden in de emanciperende werking van elektrificatie van het huishouden.