Geschiedenis Magazine nr 1 van 2014

Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

Karel de Grote.

Machtspoliticus of heilige?

‘Vader van Europa’ – zo wordt de 1200 jaar geleden gestorven Karel de Grote dikwijls genoemd. Hij verdient deze titel omdat hij drie eeuwen na de val van het Romeinse Rijk een groot deel van Europa onder één gezag wist te brengen. Hoe slaagde hij erin de vele veroverde gebieden en volkeren in zijn rijk te integreren?

Februaristaking

De Februaristaking was een van de grootste Nederlandse verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat was eigenlijk het resultaat ervan?

Herodes

Herodes, koning van Judea, geldt als een van de wreedste heersers van de Oudheid. De vraag is of hij ook verantwoordelijk was voor de moord op alle jongetjes onder de twee jaar rond Bethlehem.

Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog heeft vele littekens achtergelaten, maar níet in Ieper en Leuven. Deze voormalige frontsteden zijn herbouwd naar een gefantaseerd middeleeuws voorbeeld.

Franse Revolutie

Over de betekenis van de Franse Revolutie wordt in Frankrijk al twee eeuwen scherp gedebatteerd. Er is niet één revolutie, maar een liberale, een socialistische en zo meer.

Zeepost

In 1980 doken in een Londens archief tienduizenden 17de- en  18de-eeuwse brieven op van Nederlanders. Het onlangs afgesloten onderzoek naar deze enorme bronnenschat heeft veel opgeleverd.