Voynich manuscript

Mysterie – Het Voynich manuscript

In 1912 kocht de Poolse boekenverkoper Wilfrid Voynich een aantal boeken die eigenlijk bestemd waren voor de bibliotheek van het Vaticaan. Een van deze boeken bleek bij nader inzien echter zeer bijzonder te zijn. Het boek was gebonden in een leren kaft en bestond uit 240 pagina’s tekst afgewisseld met ingekleurde afbeeldingen.

Het Voynich manuscript

Het boek dat Voynich per ongeluk had aangeschaft, bleek een manuscript te zijn dat was geschreven in een tot op heden onbekende taal. De taal lijkt op het eerste gezicht op middeleeuwse kalligrafie in het Latijn, maar is dat allerminst. Het manuscript is geschreven in krullende letters en bestaat uit pagina’s met enorm veel tekst en grote afbeeldingen. Sommige afbeeldingen meanderen langs de tekst over de pagina’s heen. Het boek zelf is gemaakt van dierenvel dat kon na onderzoek worden gedateerd tussen 1404 en 1438.

Mogelijke vervalsing

Er zijn vandaag de dag enorm veel theorieën over de betekenis van het manuscript. Onder andere door een aantal rare kenmerken zoals dubbele en driedubbele woorden en de obscure tekeningen die erin staan, wordt door sommigen gedacht dat het hier gaat om een hoax. Zo werd er in 2007 een onderzoek gedaan door de Oostenrijkse onderzoeker Andreas Schinner, waarin werd gesuggereerd dat de woorden op geen enkele manier iets zouden kunnen betekenen. Deze theorie wordt door andere onderzoeken zoals dat van Marcelo Montemurro van de Universiteit van Manchester echter weer ontkracht.

Glossolalia

Volgens een in 2004 gepubliceerd onderzoek zou de schrijver van het manuscript last hebben gehad van glossolalia. Daarom zou hij als het ware in een trance niet bestaande woorden zou hebben geschreven. Dit zou kunnen komen door bijvoorbeeld door een sterke geloofsovertuiging of een psychische aandoening. Zo komen er het hele boek lang afbeeldingen van sterrenregens en nimfen voor, die door de onderzoekers werden gezien als een aanwijzing voor mogelijke glossolalia.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Manuscript mogelijk afkomstig uit de nieuwe wereld

Een van de meest recente bevindingen over het manuscript is dat er een grote kans is dat deze afkomstig is uit Amerika. Deze nieuwe ontdekking werd gedaan door de botanist Arthur Tucker en de informatietechnoloog Rexford Talbert. Zij richtten zich op de afbeeldingen van planten in het manuscript. Ze vergeleken de tekeningen met andere tekeningen die afkomstig waren uit dezelfde tijd. Al snel zagen ze gelijkenissen tussen de afbeeldingen in de ‘Codex Cruz-Badanius’ en het Voynich manuscript. Deze codex bevatte medische informatie over inheemse planten uit het huidige Mexico. Toen Tucker en Talbert eenmaal op het Mexicaanse spoor zaten ontcijferde ze naar eigen zeggen 37 planten, 6 dieren en een mineraal in het Voynich manuscript.

Een klein stuk van het manuscript vertaald

Terwijl Tucker en Talbert verder onderzoek deden naar de biologische afbeeldingen in het manuscript stuitten ze op nog iets bijzonders. Ze kwamen erachter dat sommige dieren en planten werden aangeduid in het klassiek Nahuatl, een oude Mexicaanse taal, met invloeden uit andere inheemse Mexicaanse dialecten. Tucker en Talbert wisten hierdoor een aantal woorden uit het manuscript te ontcijferen, maar de betekenis van het Voynich manuscript blijft nog steeds een groot raadsel.

Bronnen:

Scientas.nl: Voyich manuscript nieuwe wereld 

Wikipedia.org: Voynich manuscript 

Newyorker.com: The unsolvable mysteries of the Voynich manuscript

Voynich.nu: Origin

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Voynich manuscript 

 

Tijdperken: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.