Home » Reportage
Lucien Bersot

Bersot: geëxecuteerd vanwege de verkeerde broek

Lucien Bersot vocht voor het Franse leger in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.  In Aisne kwam hij om het leven, en wel op oneervolle wijze. Bersot werd standrechtelijk geëxecuteerd wegens ongehoorzaamheid. Zijn misdaad: hij weigerde een bebloede broek aan te trekken. Waarom moest de soldaat zo’n klein vergrijp bekopen met de dood?

Auroux regeerde met harde hand

Lucien Bersot diende in het 60ste regiment te Aisne. De Fransen leden hier zware verliezen. Met name Bersots eenheid kwam zwaar onder vuur te liggen. Om het moreel van de mannen omhoog te krijgen, stelde het Franse opperbevel begin 1915 luitenant-kolonel Auroux aan als commandant van de groep. De officier introduceerde zijn gezag met het instellen van disciplinaire maatregelen.

Een bebloede broek

Het nieuwe strenge regime in het 60ste regiment eiste slachtoffers, onder wie Luis Bersot. De soldaat, die vlak voor de oorlog vader was geworden, bibberde in de winter van 1915 al maanden in de loopgraven. Als een van de weinigen in zijn eenheid beschikte hij niet over een warme broek.  Overmand door kou vroeg hij de sergeant om een wollen broek die hem warm kon houden in winterse dagen en nachten aan het front. De sergeant had echter geen nieuwe kleding  op voorraad.  De sergeant kwam daarom aanzetten met de besmeurde en met bloed doordrenkte broek van een van Bersots aan flarden geschoten kameraden. Bersot bedankte voor het aanbod.  

Een fatale weigering

Zijn weigering kwam hem duur te staan. De ijverige kolonel Auroux greep Bersots ongehoorzaamheid aan om van hem een voorbeeld te stellen. Hij berispte de soldaat voor acht dagen en sleepte hem vervolgens voor de krijgsraad. Bersot hing nu de doodstraf boven het hoofd. Dat het de kolonel menens was, bleek wel toen hij twee van Bersots vrienden naar een Noord-Afrikaans strafkamp stuurde, enkel omdat ze het voor Bersot opnamen.  

Felix-Alfred Desruelles

Bersot werd vrijgesproken na zijn dood

Waar de militair voor vreesde, werd bewaarheid. Bersot werd door zijn kolonel schuldig bevonden aan dienstweigering voor het oog van de vijand en kreeg, op 13 februari 1915, een kogel door het hoofd. Ten onrechte, bleek na de oorlog. Bersot werd in juni 1922 in hoger beroep postuum vrijgesproken van zijn misdaad en gerehabiliteerd. Dankzij de vrijspraak kon Bersots vrouw alsnog haar weduwepensioen opeisen. Kolonel Auroux, op zijn beurt, werd onrechtmatig handelen ten laste gelegd. De officier wist zich echter verzekerd van bescherming van hogerhand en ontsnapte aan vervolging.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het machtige hof van Hendrik VIII

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special maand van de geschiedenis

Tijdelijke actie! Neem vóór donderdag 31 oktober een abonnement, dan ontvang je deze extra dikke special.

Zenobia

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!